Salut demana extremar les precaucions per Setmana Santa atès que el nombre de casos de Covid-19 va a l’alça al Berguedà

A l’hospital de Berga hi ha 8 persones ingressades per Covid-19, quatre vegades més que a principis de març. I al Berguedà, com a les comarques veïnes del Bages, el Moianès i Osona, el risc de rebrot és més alt que la mitjana de Catalunya. Per tot plegat, les institucions sanitàries de la Catalunya central demanen prudència i extremar les precaucions durant els dies de Setmana Santa per evitar una quarta onada que seria devastadora.

La Fundació Althaia de Manresa, el Consorci Universitari de Vic, el Consorci Sanitari d’Igualada, l’Hospital de Berga, l’ICS Catalunya central, els EAP de Vic Sud, Centelles i el Solsonès i el Departament de Salut demanen en un comunicat conjunt que tothom respecti les mesures per Setmana Santa. Les institucions veuen “en positiu” que la població pugui gaudir d’uns dies de vacances amb mesures menys restrictives, però recorden que “és fonamental continuar sent molt prudents i respectar, per exemple, la quarantena si hi ha contacte amb un positiu o la mobilitat només amb el mateix grup bombolla”. A tot això hi afegeixen el recordatori que cal mantenir les distàncies, portar la mascareta, netejar-se bé les mans i ventilar bé els espais tancats.

A la vegada, recorden que en aquests moments gairebé el 80% dels brots que s’han detectat a la demarcació són a l’àmbit familiar. Per això demanen “molta prudència” aquests dies de festes. També insisteixen que fins que no s’assoleixi una vacunació del 70% de la població que garanteixi la immunitat de grup, “cal mantenir la guàrdia”. Ara mateix aquest 70% és més que lluny: el percentatge de vacunats amb prou feines arriba a l’11%.

Estabilitat en zona calenta als hospitals

Pel que fa a l’activitat hospitalària a la demarcació, hi ha 158 pacients ingressats per Covid als hospitals, 34 dels quals estan ingressats en una UCI.

A l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa hi ha 65 persones ingressades per Covid-19, 10 d’elles a l’UCI. A l’Hospital Universitari de Vic hi ha 45 ingressats pel virus, dels quals 14 estan a l’UCI. A l’Hospital Universitari d’Igualada dels 40 pacients ingressats per Covid, 10 són a l’UCI. A l’Hospital Sant Bernabé de Berga hi ha 8 persones ingressades per Covid, 4 vegades més que la primera quinzena de març.

Des dels Serveis d’Atenció Primària Bages-Berguedà, Anoia i Osona, així com també els EAP de Vic Sud, Centelles i el Solsonès que actuen com a mur de contenció en aquesta pandèmia, també s’insisteixen en la necessitat de ser prudents fins que no hi hagi més persones vacunades i, per tant, no s’hagi assolit la immunitat de grup.

X