El patronat aprova que l’empresa Sumar assumeixi la gestió de la residència Sant Bernabé els propers quatre mesos

El patronat de la Residència Sant Bernabé ha aprovat aquesta tarda un conveni amb l’empresa pública Sumar perquè assumeixi la gestió de la residència els propers quatre mesos. A canvi, l’Ajuntament pagarà el 8% de la facturació de la residència a l’empresa.

El conveni s’ha aprovat només amb els vots a favor dels representants dels dos partits del govern municipal, la CUP i ERC. El PSC hi ha votat en contra al·legant que el conveni és “il·legal”. Junts per Berga hi ha participat com a oient però no ha pogut votar perquè l’expatró Marc Marginet va dimitir a principis de mes i el nomenament del relleu encara no ha passat per ple. Els representants del Consell Comarcal del Berguedà també hi han votat en contra, després de demanar un informe als seus serveis tècnics, que ho han desaconsellat. A banda, en aquests moments l’ens no té patrons com a representants de la ciutadania, ja que Núria Arnau va dimitir quan ho va fer el regidor Marginet com a mostra de rebuig a la gestió de la residència, i Conxita Medina ho ha fet aquest mateix divendres, al·legant “motius personals i manca de temps per dedicar-s’hi”.

A la pràctica, el conveni serveix perquè Sumar porti a la residència el múscul administratiu i la gerència que l’Ajuntament no hi pot posar. De moment, fins a finals de maig. L’aterratge dels nous gestors també anirà lligat a la formalització del contracte de la nova directora, que en aquest cas pagarà l’Ajuntament, tal com fa amb la resta de treballadores del centre residencial.

Tot plegat tancarà un mes en què el patronat de la residència ha rebut des de totes les direccions. La primera setmana d’any hi van haver les dimissions. La setmana següent, al ple municipal, el PSC va remarcar que el conveni amb Sumar presentava traves legals i que només hi havia dues alternatives: o crear des de l’Ajuntament aquest múscul administratiu que finalment aportarà l’empresa, o treure a concurs la gestió de la residència. Al final el govern no ha fet ni una cosa ni l’altra.

Abans, però, s’ha destapat un precedent que posa més dubtes a la fórmula que finalment s’ha escollit: el TSJC ha tombat el conveni que lliga des de fa quatre anys l’empresa Sumar amb l’Ajuntament d’Esparreguera per la gestió de la residència municipal. El model és pràcticament calcat al de Berga i el jutge defensa que no és legal perquè Sumar no es pot considerar un mitjà propi de l’Ajuntament, que és l’única via per gestionar una residència municipal sense externalitzar-ne el control.

L’últim imprevist ha estat la dimissió aquest divendres de l’altra patrona que representava la ciutadania, Conxita Medina. Tot plegat ha precedit un patronat on el govern ha pogut aprovar una fórmula que s’ha qüestionat setmana sí i setmana també durant tot el gener.

Des de principis de mes, el govern municipal ha avançat detalls sobre l’estat dels tràmits amb comptagotes, tot defensant que faria una roda de premsa per explicar-se extensament abans de finals de mes. El 31 de gener acaba el conveni amb l’hospital per seguir acompanyant la residència administrativament i, per això, urgia prendre una decisió.

Fonts de l’Ajuntament han traslladat a l’Aquí Berguedà que el govern no té previst fer valoracions sobre la residència. Dilluns sí que hi ha programada l’habitual roda de premsa de l’alcaldessa i el regidor de Drets Socials per fer balanç de la situació sanitària a la ciutat. Serà el primer dia de febrer i també el primer de la residència plenament deslligada de l’hospital.

X