El Ple de l’Ascensió decideix per segon any consecutiu no fer Patum per Corpus

“El Ple ha decidit no fer Patum per Corpus”. I un sospir que ha ressonat per tot Berga. Els regidors de l’Ajuntament de Berga han decidit aquest dijous al migdia, per segon any consecutiu, que no hi ha Patum. Per primera vegada s’han tornat a trobar tots a la sala de plens. Ho han fet al Ple de l’Ascensió, sense públic i amb una part dels càrrecs electes ocupant les seves butaques i la resta ocupant els bancs que habitualment corresponen als oients.
L’alcalde accidental, Ivan Sànchez, ha fet un discurs posterior on ha reiterat que ell mateix i la regidora de Patum, Roser Valverde, van tornar a demanar aquest dijous que la Patum sigui la primera prova pilot d’un acte de cultura popular multitudinari. Ho van sol·licitar a la Direcció General de Cultura Popular però, de moment, la proposta no ha passat d’aquí, segons va confirmar el secretari general de Salut, Marc Ramentol, en la roda de premsa d’aquest divendres.
En tot cas, Ivan Sànchez ha reivindicat la Patum com “la festa més important dels Països Catalans” i la definit com “un exemple i referent”. Per tot plegat, l’alcalde accidental ha encoratjat el Ple a “estar a l’alçada i fer un pas endavant”, obrint clarament la porta a fer un assaig clínic de la Patum quan la situació epidemiològica millori i el Govern de la Generalitat ho autoritzi: “He dit que no farem Patum per Corpus. Amb això no vull dir que puguem fer Patum ni al setembre, ni a l’octubre ni al novembre. Però que de la mateixa forma que aquest consistori té l’obligació de vetllar per la salut i el benestar de la seva ciutadania, també té l’obligació de treballar –i així ho farem- perquè, si qualsevol escletxa ho fa possible, realitzar Patum”.
Sàncez també ha tingut un record pels patumaires que han perdut la vida per culpa de la Covid-19 i també pels que ens han deixat els últims anys. En especial, ha recordat la figura de Josep Maria Isanta, assassinat fa gairebé 16 anys durant les festes de Corpus. I ho ha fet citant part de la lletra de “L’últim tirabol”, de Brams: “Sant Pere té per costum deixar els berguedans amb el darrer salt de Patum”.

X