L’estudi clínic d’una Patum amb testos d’antígens no és sobre la taula del Departament de Salut, però l’estudiaran “si hi arriba”

El Departament de Salut no ha estudiat l’oferiment que l’Ajuntament de Berga va fer al febrer a la Direcció General de Cultura Popular d’aprofitar una Patum per fer un estudi clínic sobre el comportament del coronavirus en un acte multitudinari de cultura popular. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ho ha reconegut en roda de premsa aquest divendres al migdia, i ha afegit que “quan ens arribi, si acaba passant, ho avaluarem”.
La regidora de Patum, Roser Valverde, ha explicat aquesta setmana, en declaracions a l’Aquí Berguedà, que va estendre la mà al Departament de Cultura fa cosa de tres mesos, però que des d’aleshores no ha rebut resposta. El govern municipal ho entén i assegura que “és complex i no es fa d’un dia per l’altre”, però -segons ha confirmat Ramentol- de moment la proposta no ha anat més enllà del Departament de Cultura.
Ramentol ha explicat que “els estudis clínics ens han servit per adquirir coneixement amb relació a esdeveniments que comporten un risc superior als habituals”, i per això els veu amb bons ulls “sempre que darrere hi hagi una avaluació clínica”. Ara bé, sobre el cas concret de la Patum, ha evitat referir-s’hi perquè ni tan sols el tenen sobre la taula.