Runa a Sac - Containers del Berguedà

Cercs

La Plataforma Anti-Incineradora amenaça de portar l’alcalde de Cercs als tribunals si no recupera els terrenys de la central

La Plataforma Anti-Incineradora amenaça de portar l’alcalde de Cercs als tribunals si no recupera els terrenys de la central
Els advocats que assessoren la Plataforma, amb la portaveu Martina Marcet, a la roda de premsa d'aquest dijous a la Nou. MARC CANTURRI

La Plataforma Anti-Incineradora de Cercs assegura que bona part dels terrenys de l’antiga central tèrmica estan catalogats com a emprius, és a dir de titularitat municipal i per a ús comunitari, i estan disposats a arribar fins al final per tal que l’Ajuntament els recuperi. Aquesta setmana han entrat una instància on reclamen a l’alcalde de Cercs que iniciï el procediment per recuperar els emprius i alerten que, si no fa cap moviment ni els respon, tenen altres asos a la màniga.

Els advocats de la Plataforma asseguren que es pot anar per dues vies: per l’administrativa, que permetria als veïns recuperar els terrenys si un jutge ho determina, o per la judicial, que implicaria portar l’alcalde als tribunals acusant-lo de prevaricació omissible. Àlex Peñalver, lletrat del Fons de Defensa Ambiental, ha explicat aquest dijous en una roda de premsa a la Nou de Berguedà que han trobat actes de fa 40 i 50 anys que ho acrediten, així com un plànol dels anys cinquanta que defineix on són els emprius i certifica que bona part dels terrenys on ara es vol alçar una incineradora ho són.

Els veïns que han trobat els documents ho tenen clar i per això reclamen a l’Ajuntament que ho investigui. Recuperar els emprius suposaria un cop gairebé letal als promotors de la incineradora, que amb aquesta catalogació dels terrenys no els podrien explotar. L’únic moviment que tornaria a girar el guió seria que l’Ajuntament pogués acreditar que els veïns no volen fer res als terrenys, segons Peñalver: “Hauria de justificar que els veïns no estan interessats a donar cap ús a aquests terrenys. I, si hi ha una immensa majoria del poble que reivindica el dret que tenen d’aquests terrenys, l’Ajuntament haurà de claudicar en algun moment o altre”.

Precisament per això últim, la Plataforma ha iniciat una campanya de pressió en paral·lel: han redactat un model d’instància que oferiran a tot el veïnat per tal que cada cercorí que ho vulgui l’ompli i l’entri a l’Ajuntament. De moment ja ho han fet 166 veïns a títol individual, però la Plataforma confia que en els pròxims dies la xifra creixi encara més.

 

Tombat però amb vida

La Generalitat va tombar, l’agost passat, el projecte de construcció de la incineradora de residus a la central tèrmica de Cercs per incompatibilitat urbanística. No va ser, però, fins a finals d’any que es va arxivar provisionalment la proposta. “Tot i això seguim tenint el risc que s’hi instal·li qualsevol altra indústria o sector contaminant”, ha assegurat la portaveu de la plataforma, Martina Marcet, tot justificant la necessitat de recuperar els terrenys.

Marcet ha lamentat que, en els últims mesos, cada vegada que han interpel·lat l’administració hi han trobat “opacitat i manca de resposta”. En aquest sentit, ha aprofundit la també advocada del Fons de Defensa Ambiental, Ariadna Rigau, la Plataforma va presentar tot un seguit de recursos per les irregularitats en les llicències atorgades pel projecte de la planta incineradora. “Tenien sis mesos per contestar i no ho van fer”, ha recordat. Per això temen que aquesta vegada tornin a topar amb el silenci administratiu, i per això estudien les alternatives.

L’alcalde diu que sí que responen, però que els retornen la documentació

Preguntat per l’Aquí Berguedà, l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ha desmentit que no hagi contestat les instàncies que la Plataforma va entrar sobre l’atorgament de llicències. “Sempre que ens han entrat alguna cosa l’hem respost i l’hem enviat a l’adreça que ens han posat a la instància, i sempre ens l’han acabat retornant perquè no l’han agafat”, ha assegurat.

Sobre els emprius, Calderer ha explicat que van rebre la documentació aquest dimecres al vespre i, en el moment de la trucada de l’Aquí Berguedà, encara no se les havien mirat. Està previst que ho facin aquest divendres, en una reunió tècnica a Ajuntament. Això sí, Calderer ha matisat que sempre s’ha mostrat predisposat a parlar-ne: “M’ho han preguntat dues vegades en els últims plens i sempre he dit que se’m presenti la documentació. Si realment es pot certificar que són emprius, no hi ha massa res a debatre: tinc el deure de vetllar per recuperar-los”.

Els promotors de la incineradora no han fet cap moviment per desencallar el procés des de l’agost passat

L’alcalde de Cercs també ha admès que els promotors de la incineradora no han fet cap moviment de cara a l’Ajuntament per desencallar les traves urbanístiques que l’agost passat van empènyer la Generalitat a tombar el projecte. Ara bé, Calderer sí que ha reconegut que els promotors han iniciat tràmits per segregar els terrenys que actualment tenen a la zona de la central: “Han demanat poder tractar d’una manera el que és terreny forestal i el que és terreny industrial, però això no desencalla res del que la Generalitat els va impedir fer l’estiu passat a la central”.

Calderer també ha recordat que ara mateix rep judicialment per totes bandes. La Plataforma l’acusa d’irregularitats urbanístiques a l’hora de donar permisos, mentre que els promotors l’han portat als tribunals per haver-los aturat les obres. Ara tem que, amb l’afer dels emprius, la Plataforma enceti un nou episodi judicial, però al·lega que intentarà recuperar els terrenys si se certifica que han de ser de l’Ajuntament. Això, assegura que no serà un tràmit d’un mes, ni de dos.

plataforma anti-incineradora de Cercs

Comentaris