Un robot únic a Espanya permet a pediatres del Sant Joan de Déu visitar a distància infants atesos a l’hospital de Berga

L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, l’hospital de Berga i l’empresa Teladoc Health han posat en marxa un sistema de consulta mèdica a distància pioner a Espanya que, amb l’ajuda d’un robot, permet als pediatres de l’hospital barceloní visitar els nens que són atesos d’urgència o que neixen a l’Hospital de Berga com si fossin a la mateixa consulta. Un dels principals avantatges de disposar del robot és que redueix el nombre de nens que han de ser derivats a hospitals de fora de la comarca.
Gràcies a aquest sistema, els professionals de l’Hospital Sant Bernabé compten amb l’assessorament d’un especialista en els àmbits de pediatria, cirurgia pediàtrica, traumatologia pediàtrica, cures intensives, nounats i salut mental les 24 hores del dia i els 7 dies de la setmana. La iniciativa vol poder compartir decisions clíniques tant de l’àmbit diagnòstic com terapèutic, i reduir el nombre de nens que han de ser derivats a centres de fora de la comarca.
 

Com funciona?

El dispositiu que fa possible aquestes visites a distància és un robot únic fins ara a Espanya, desenvolupat per Teladoc Health. El robot compta amb una pantalla en la seva part superior per tal que, quan el metge es connecti mitjançant videoconferència des de Barcelona, tingui la mateixa perspectiva que si entrés presencialment a la consulta on és el pacient.
El metge barceloní pot desplaçar “la mirada” del robot  d’una banda a l’altra, per mirar els diferents aparells de monitoratge i dirigir-se al nen, als pares, o al professional que els està atenent per millorar la seva interacció amb ells. També pot accedir als paràmetres biomèdics dels pacients i a les proves que se li estan fent en aquell moment per tal de poder valorar-les conjuntament amb els professionals de l’Hospital de Berga.
Quan un professional de l’hospital de Berga considera necessari consultar l’opinió d’un altre especialista pediàtric, avisa al cap de guàrdia de l’Hospital Sant Joan de Déu. Aquest dona resposta a la consulta o, si és necessari, busca un altre especialista més idoni pel cas i l’avisa per tal que es desplaci a un dels dos punts de connexió que s’han habilitat al centre per fer aquestes visites a distància. El metge de Berga posa al pediatre de Barcelona en antecedents del cas que es tracta i tots dos  -un, presencialment i l’altre mitjançant el robot- entraran a la consulta on és el pacient per visitar-lo.
pediatra-a-distancia-berga-1

“Obre moltes possibilitats en el món de la salut”

El sistema de consulta mèdica a distància es va implementar el passat 11 de gener a l’hospital de Berga com a projecte pilot i dins del marc d’un estudi de recerca. Al llarg d’un any els dos centres avaluaran, a més de la seva eficàcia, quina acceptació rep per part dels professionals, i de famílies i pacients.
Francesc García Cuyàs, adjunt a la direcció mèdica i responsable dels projectes de transformació digital a  l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, considera que el robot “obre moltes possibilitats en el món de la salut perquè permet als pacients tenir accés a professionals més especialitzats”. Garcia Cuyàs també celebra que s’aconsegueixi “un accés molt humanitzat”.
Per la seva banda, Anna Forcada, gerent de l’hospital de Berga, destaca que el sistema “evita desplaçaments als usuaris i connecta el nostre centre amb un hospital de tercer nivell, la qual cosa permet oferir una atenció molt més especialitzada i de molta qualitat en pacients d’un entorn rural i dispers geogràficament com és el de la nostra comarca”.
pediatra-a-distancia-berga-2

Un primer pas per acostar-se a hospitals allunyats de l’àrea metropolitana

L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i Teladoc Health tenen en marxa altres projectes per connectar hospitals de referència amb altres de més allunyats, i ben aviat està previst que es faci servir el mateix sistema amb l’Hospital d’Andorra.