L’Ajuntament de Berga acorda fer boicot a empreses, institucions o organitzacions israelianes que no reconeguin els drets de Palestina

Aprovada a Berga una moció de rebuig a la violència de la policia israeliana contra la Franja de Gaza i el territori palestí. L’Ajuntament ha aprovat, amb els vots a favor de la CUP i ERC, l’abstenció de Junts per Berga i el vot en contra del PSC, una proposta presentada pel Casal Panxo, que implica fer boicot a totes aquelles empreses, institucions o organitzacions israelianes que no reconeguin els drets fonamentals de Palestina.
La moció rebutja “el bloqueig il·legal de la Franja de Gaza, que prohibeix l’entrada i sortida de béns i subministraments necessaris per garantir els serveis bàsics, això com de persones que necessiten atenció mèdica”. També parla, i de fet s’oposa, a l’apartheid que realitza el govern d’Israel a la població de Cisjordània.
A banda, acorda que l’Ajuntament es comprometi a promoure activitats per donar a conèixer la campanya internacional de boicot a Israel (BDS), que denuncia la situació del poble palestí.

Xoc d’arguments per l’ADN israelià de l’empresa ICL

Però els punts que ha generat més controvèrsia són els que es refereixen al boicot a les empreses, institucions o organitzacions israelianes. La moció acorda “no establir cap mena de conveni ni tracte comercial, acadèmic, cultural, polític o esportiu” amb col·lectius que no reconeguin que Israel està vulnerant els drets del poble palestí. A més, s’acorda instar a la Generalitat perquè faci el mateix que Berga i trenqui relacions amb les empreses israelianes que no condemnin l’acció del govern d’Israel.
Sobre aquests punts, des de Junts per Berga, el regidor Ferran Aymerich ha recordat que l’empresa ICL, de les mines de Sallent, és israeliana i l’any 2017 es va aprovar una moció de suport per evitar el seu tancament i la pèrdua de llocs de treball que comportava. “Si ara aprovem una moció de boicot, aquella moció del 2017 ara no és coherent”, ha dit Aymerich.
En la mateixa línia, des del PSC, Abel Garcia ha dit que el 2019 en junta de portaveus també es va debatre extensament la delicada situació de l’empresa ICL i el perill de la pèrdua de llocs de treball a la zona. “Soc molt prudent en aquest tema perquè no està gens clar on hem de traçar la línia del boicot”, ha conclòs Garcia.
Per tot plegat, Junts per Berga i el PSC han demanat al Casal Panxo la retirada dels punts de la moció que fan referència a les empreses israelianes, ja que en la resta hi estaven plenament d’acord. Els proposadors de la moció s’hi han negat perquè entenien que, a la moció, ja queda palès que es boicotejarà les empreses que no condemnin l’acció del govern israelià, i en aquest sentit creuen que cal ser ferms.
Els dos partits de govern s’han situat al costat dels proposadors de la moció. La CUP ha admès estar “en una situació contradictòria” i ha lamentat que “no ens agrada que empreses del territori siguin còmplices de la vulneració dels drets humans”, però han recalcat que “l’empresa en qüestió es pot posicionar en contra de la vulneració de drets, si ho creu convenient”. La regidora de Cultura, Roser Valverde, ha expressat que “no hi ha res que les matances, els atacs militars, llançar bombes, tenir empresonats nens i nenes, murs militaritzats amb control de pas…”. I per això ha defensat la moció amb tots els ets i uts.
Des d’Esquerra, Ramon Camps ha reflexionat que “és un tema de drets humans” i considera que “això és innegociable i no podem tapar-nos els ulls”. I ha conclòs que “si traspasses els drets humans, en part deixes de ser humà”.

X