El sindicat de Metges de Catalunya demana més incentius laborals per revertir la manca de professionals

El consultori de Bagà és un dels que tornarà a quedar sense personal mèdic, aquest estiu. Els veïns es derivaran a Guardiola, en cas que els calgui anar al metge. ACN

Les queixes dels municipis de l’Alt Berguedà, que no tindran els seus metges de família durant els mesos d’estiu, ha provocat rebombori a tot el país. El sindicat Metges de Catalunya ha contactat amb l’Aquí Berguedà per expressar que la problemàtica de l’Alt Berguedà no és única, sinó que –amb matisos i particularitats- passa a gairebé tot el país. El principal problema, diuen, és que “la gent no vol treballar a Catalunya perquè no és atractiu”.
En una entrevista a l’Aquí Berguedà, el vicesecretari general del sindicat, David Arribas, assegura que cal planificar millor i anticipar moviments: “Calen metgesses urgentment, però perquè vinguin se les ha d’incentivar. I ara mateix ni s’ho plantegen perquè les condicions són molt més dures que a l’exterior. No pot ser que a l’Alt Berguedà es tripliqui la població i siguin menys gent que la resta de l’any”.
Arribas també ha aprofitat per reivindicar la funció dels metges de família: “Està demostrat que els metges de família atenem entre un 80 i un 90% dels requeriments assistencials del nostre país. Els companys i companyes d’infermeria fan una feina ingent, però ens amoïna que sembla que no hi hagi cap marge de maniobra entre allò que pot fer un infermer i allò que fa un metge de família”.
La solució, diu el vicesecretari general del sindicat, és invertir en l’atenció primària: “Cal invertir per millorar les condicions de treball i fer que treballar a Catalunya torni a ser atractiu”. I afegeix que el país és “un gran exportador de talent”, ja que així ho demostren les llistes d’estudiants que anualment es formen amb notes altíssimes, però té com a repte ser capaç de retenir talent o importar-lo.
Reunió entre els ajuntaments de l’Alt Berguedà i el Govern
24 hores després de l’enrenou, el Govern i els representants dels municipis de l’Alt Berguedà s’han reunit en una trobada que ha servit per acostar posicions. Els municipis han insistit en les peticions que ja van fer públiques dimecres, en una roda de premsa. I el Departament ha intentat tranquil·litzar-los.
Fonts del Departament de Salut han explicat que Govern i ajuntaments s’han emplaçat a una nova reunió al setembre. La Generalitat ha garantit que no té cap intenció de tancar dispensaris ni de seguir retallant en serveis, que era precisament una de les principals preocupacions dels municipis.
Aquest estiu hi ha hagut una millora respecte a l’estiu passat, ja que aleshores els dispensaris estaven tancats. I de cara al futur el Govern recorda que ja s’estan fent moviments per fer més atractiu fer de metge de família al Berguedà: la comarca passarà a formar metges de família i infermers a partir del 2022.

X