Per què el Consell Comarcal pot contractar l’empresa Sumar, però l’Ajuntament de Berga no?

El Consell Comarcal del Berguedà ha fet públic aquesta setmana que vol unificar tot el seu Servei d’Atenció Domiciliària en un sol paraigües. Vol que qui ho gestioni sigui Sumar, una empresa pública que en els últims mesos ha ressonat dia sí i dia també a Berga perquè és l’encarregada de gestionar, temporalment, la Residència Sant Bernabé.

L’oposició a la capital insisteix des de principis d’any per activa i per passiva que la relació contractual entre l’Ajuntament i Sumar és il·legal. Una oposició que, de fet, formen dos partits que governen plegats al Consell Comarcal (Junts i PSC). Per tot plegat, al ple de la setmana passada a l’Ajuntament, el regidor de Municipalitzacions, Ramon Camps (que també és portaveu d’ERC a l’Ajuntament i conseller comarcal a l’oposició), va posar sobre la taula que la relació que tantes crítiques havia aixecat als bancs de l’oposició estava a punt de ser reeditada al Consell. Però no: no és ben bé el mateix.

“És un mitjà propi de la casa”

D’entrada, perquè el Consell Comarcal sí que és accionista de Sumar. I ho és des de fa molt de temps. El president de l’ens, Josep Lara, ha reconegut en roda de premsa aquesta setmana que fa anys que tiben de Sumar cada vegada que els falta un treballador per a alguna àrea de Serveis Socials: “És una solució molt pràctica perquè ells tenen una borsa de treballadors que nosaltres mai podrem tenir i, com que som accionistes, es considera que són un mitjà propi de la casa”.

A la pràctica, la solució que fa mesos que busca l’Ajuntament de Berga per a la gestió de la Residència Sant Bernabé és gairebé calcada a la que, ara, tirarà endavant el Consell Comarcal per a l’Atenció Domiciliària. El Patronat de la Residència no té estructura ni organigrama per gestionar la residència i Sumar, sí. A més, comprant una acció de l’empresa (formada només per institucions públiques), passaria a ser un mitjà propi del consistori i s’esquivaria una paraula maleïda per un govern que fins i tot ha creat l’àrea de Municipalitzacions: l’externalització del servei.

La compra de l’acció de l’Ajuntament de Berga s’ha enredat

El problema és que l’Ajuntament encara no és accionista de Sumar ni ha trobat la manera d’adquirir l’acció. La primera opció era negociar amb l’Estat poder sortir del Pla d’Ajust on va haver d’entrar per l’elevat deute que arrossegava, el mandat passat. Si l’Ajuntament hagués aconseguit sortir d’aquest Pla d’Ajust, hauria pogut comprar una acció perquè la llei -llavors sí- li permetria augmentar el seu patrimoni. Però no ha pogut ser: l’Ajuntament no només no ha pogut sortir del Pla d’Ajust, sinó que ha refinançat un deute que el mantindrà dins el Pla durant deu anys, fins al 2032.

La segona opció sembla que podria ser compensar la no-compra d’una acció per part de l’Ajuntament amb el pagament de factures a proveïdors de Sumar. Així ho ha deixat entreveure en les últimes setmanes l’alcalde, Ivan Sánchez, que també ha recalcat que Berga està sent assessorada pels serveis de política financera de la Generalitat per sortir de l’atzucac.

El cas és que, mentre l’Ajuntament busca la fórmula de signar un acord amb Sumar que encaixi dins la normativa, l’empresa pública fa gairebé vuit mesos que gestiona la Residència Sant Bernabé. I això és el que l’oposició (i en especial, el socialista Abel Garcia) no ha parat de posar sobre la taula des de principis de primavera: si ara mateix no es pot signar un acord amb Sumar perquè la llei no ho permet, tampoc és legal el conveni temporal que, des de finals de gener, fa que la residència sigui gestionada per l’empresa pública.

L’atenció domiciliària comarcal: un ‘win-win’

Sigui legal o no, la relació entre els gestors temporals de la residència i l’Ajuntament continua sumant mesos. I ara, a l’altra gran casa pública de la comarca, Sumar continua desplegant els seus tentacles amb un gran acord per gestionar l’Atenció Domiciliària. De fet, aquest acord passa al Consell, però també té a l’Ajuntament de Berga com a part implícita, ja que sense la capital el conveni per mancomunar l’atenció domiciliària no seria viable.

Bé, per això últim i perquè, gràcies a la mancomunitat, el personal d’atenció domiciliària de Berga (que ara penja de la Residència Sant Bernabé) en els pròxims mesos passarà al paraigües comarcal que gestionarà Sumar. I això també surt a compte a l’Ajuntament per començar a deslligar el nus que s’ha format a la residència des de la separació de l’hospital.

X