El Govern ja redacta el projecte final per a la C-16 al Berguedà, tot i no haver respost al·legacions

Fonts de l'executiu asseguren que ja s'han estudiat totes les al·legacions, però esperen l'últim vistiplau per respondre-les formalment

El tercer carril reversible a la C-16 entre Berga i Bagà continua bategant. Ho fa lentament, sí, però ho fa. En les últimes setmanes la plataforma Stop JJOO, que s’oposa a la candidatura catalana pels jocs d’hivern del 2030, ha demanat que s’aparqui l’ampliació de la C-16 fins que hi hagi la consulta que determinarà si el territori vol uns Jocs d’Hivern o no. Doncs bé: el Govern no té previst canviar els seus plans per a la C-16, ni de bon tros.

Segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà, el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ja ha estudiat totes les al·legacions, però encara no les ha pogut respondre formalment. Abans de fer-ho, cal que passin un nou filtre: la declaració d’impacte mediambiental. Un cop hagin passat aquest nou revolt, es respondran formalment totes les al·legacions. La més mediàtica és la que va fer l’Ajuntament de Berga en bloc: tots els grups amb representació el mandat passat van demanar al Govern que soterri la carretera al pas per la capital de la comarca.

Ara bé, mentre el Departament espera el vistiplau mediambiental per respondre les al·legacions, ha decidit avançar en noves fases del procés. Fonts del Departament han confirmat que ja s’ha començat a redactar el projecte constructiu. No detallen, això sí, quines esmenes contempla el projecte definitiu perquè ni tan sols han pogut respondre-les formalment a qui les ha presentat.

Clam pagès

De fet Unió de Pagesos ja s’havia referit a la redacció d’aquest projecte constructiu en un dels seus últims pronunciaments sobre l’ampliació de la C-16 al Berguedà. A finals del 2020, el sindicat pagès va emetre un comunicat on insistia en la importància de respectar els camins de transhumància i també reclamava la revisió dels accessos prevists en diversos camins agrícoles. En aquest darrer aspecte reclamaven una via de servei entre Bagà i Guardiola que pugui servir com a camí agrícola i ramader.

Ja aleshores, Unió de Pagesos explicava que havia tingut diverses reunions amb el Departament de Territori i que en tindria més. L’objectiu era forçar que tots aquests reclams s’incloguessin al projecte constructiu de la nova C-16. Ara, nou mesos després, el Govern admet que ja està redactant el projecte definitiu, tot i que ni Unió de Pagesos ni l’Ajuntament de Berga ni cap dels agents que van presentar al·legacions el 2019 n’han rebut una resposta formal.

Això sí, si una cosa certifiquen els darrers moviments del Govern, és que el tercer carril reversible continua a l’agenda. Hi ha els diners i, de fet, a hores d’ara les obres ja haurien d’estar en marxa. Però la burocràcia, com gairebé sempre, té més tendència a prémer el fre que l’accelerador.

21 quilòmetres dividits per trams de quatre i tres carrils

La fórmula del Govern per resoldre les congestions a la C-16 és dividir els 21 quilòmetres entre Berga i Bagà en trams de quatre i tres carrils.

La Generalitat desdoblar totalment la carretera entre Berga i Cercs per aconseguir quatre carrils de circulació (dos en sentit nord i dos, en sentit sud). A partir d’aquí i fins a Malanyeu, el Govern hi vol fer un tercer carril reversible amb una barrera mòbil que permetrà desdoblar un sentit de la marxa en funció de les necessitats. A Malanyeu, l’orografia permet tornar a desdoblar totalment la via i fer-hi 1,5 km de quatre carrils. I des de Malanyeu fins a Bagà, s’hi aplicarà el mateix sistema que entre Cercs i Malanyeu: els tres carrils amb barrera mòbil.

X