Kilian Jornet, el rei dels Pirineus

Tercera victòria del català a l’Ultra Pirineu: 100 km en 10 hores i 25 minuts

FOTOS. Aleix Camprubí

Kilian Jornet és sinònim d’exhibició i aquest cap de setmana ho ha tornat a demostrar a l’Ultra Pirineu més berguedana de la història. Jornet s’ha endut la prova de 100 quilòmetres per tercera vegada, amb una marca de 10 hores, 24 minuts i 44 segons.

Tot i que inicialment el marroquí Zaid Ait Malek va aconseguir seguir-li el ritme, Jornet va acabar distanciant-se de tots els seus rivals i va travessar la línia d’arribada amb gairebé 13 minuts de marge respecte al rus Dimitri Mityaev, el guanyador de la prova el 2019. El francès Aurelien Dunand-Pallaz, una altra referència mundial, va completar el podi.

La millor notícia per a la comarca en l’apartat masculí va ser la brillant sisena posició absoluta de Lluís Ruiz Oller, dels Mountain Runners.

Judit Franch, cinquena

En categoria femenina, la guanyadora va ser la càntabra Azara Garcia de los Salmones, que va completar els 100 quilòmetres en menys de 12 hores i mitja. Per darrere seu van arribar les catalanes Gemma Arenas i Ragna Debats.

En clau berguedana, la gran notícia va ser la cinquena posició de Judit Franch, que va quedar a menys d’una hora dels llocs de podi i va completar el recorregut en menys de 14 hores.

Bagà, l’epicentre

Aquest 2021 l’Ultra Pirineu s’ha reinventat per consolidar Bagà com a centre d’operacions. El municipi de l’Alt Berguedà ha acollit més arribades i sortides que mai. A banda de l’ultra de 100 quilòmetres, Bagà va viure la sortida i l’arribada de la Marató, que es van endur Jonathan Albon i Ida Nilsson.

La mitja marató, la prova dominical, també va començar i acabar a Bagà. En aquest cas, els guanyadors van ser Miquel Corbera i Núria Gil.

L’única prova que es va viure fora de Bagà va ser la Nit Pirineu, l’emblemàtica vertical nocturna fins al refugi de Niu d’Àliga. Daniel Osanz i Fátima de Diego van pujar a l’esglaó més alt del podi.