El rebut de les escombraries s’apujarà el 2022, per segon any consecutiu

El ple del Consell Comarcal va aprovar aquest dimecres un increment del 4% en el preu del rebut domèstic de les deixalles a la comarca per a l'any vinent

Segon any consecutiu d’augment del rebut de les escombraries de cada casa del Berguedà. El ple del Consell Comarcal va aprovar aquest dimecres un increment del 4% en el preu del rebut domèstic de les deixalles a la comarca. La pujada pretén adequar el preu del rebut a l’increment de l’Índex de Preus al Consum (IPC). A la pràctica, el rebut passarà dels 121 euros anuals que costa actualment als 125,84 euros que valdrà a partir de l’1 de gener del 2022.

El mateix passa amb la taxa de la gestió de residus a nuclis disseminats, que passarà dels 66,77 euros als 69,49 euros l’any 2022, malgrat que cap dels petits municipis de la comarca ha pogut fer el canvi cap a un model de recollida de residus alternatiu al porta a porta, promès l’any 2018.

La modificació de les ordenances de cara a l’any vinent s’ha pogut aprovar amb els vots a favor de tots els partits del govern. De ben poc han servit els vots en contra de l’oposició.

Un concurs caducat impedeix quadrar números

El president comarcal, Josep Lara, va recalcar al ple que l’increment de l’IPC “és el que pertoca per cobrir els costos que genera el servei”. Lara va recalcar que el preu per cada tona entrada a l’abocador també s’ha apujat, i això ha fet que l’IPC passi dels 45 als 47 euros per cada tona.

El govern va deixar entreveure que, amb el nou concurs per encarregar la recollida a una empresa, es podrà “redimensionar” el servei i es podran ajustar millor els números. “Hem de fer un concurs adaptat a la realitat. En el moment de fer l’actual vam cometre errades que ens penalitzen. Volem que s’equilibrin els costos amb la recaptació i volem que la resta de la comarca tingui un servei de recollida selectiva efectiu. Però no és tan senzill com ens pensàvem”, va reconèixer Lara al ple.

Però els arguments del govern no van convèncer l’oposició. Tant ERC com la CUP van recriminar a qui mana “no haver fet la feina” i “anar tard”. El concurs actual va caducar el 31 de desembre del 2020 i ara mateix segueix vigent per una pròrroga forçosa fins que es treguin unes bases per tornar a encomanar el servei. El govern diu que ja hi està treballant amb l’objectiu que les noves bases s’ajustin millor a la realitat i donin més marge de maniobra política per esquivar les apujades anuals que tant en el 2021 com en el 2022 han estat impossibles de salvar.

El problema és que, per equilibrar les despeses actuals de la recollida de residus amb els ingressos que venen dels ciutadans, caldria apujar més d’un 20% el rebut. Ho va dir el portaveu d’ERC Ramon Camps, que també apunta que el sistema cada vegada és més deficitari: “L’any passat teníem 581.000 euros de dèficit, vam apujar el rebut un 6% i no ha servit de gaire, perquè aquest any tindrem un dèficit de 633.000 euros”.

Per la seva banda, la CUP va lamentar que “després d’una sèrie d’anys amb el porta a porta, hi hauria d’haver un pla per poder resoldre aquests desajusts, i ara mateix no li veiem”, va dir el conseller Antoni Chueca. A banda els cupaires, i més a escala general, van reflexionar que “si estem forçats a pujar un 4% el rebut que paga el ciutadà, també hauríem de ser capaços d’apujar un 4% els sous que rep”.

Gironella i Puig-reig continuen per lliure

Un altre dels punts de debat va ser la implicació o no de l’Ajuntament de Gironella i l’Ajuntament de Puig-reig en el paraigua de gestió comarcal que ara mateix comanda el Consell. Tots dos ajuntaments continuen tenint el seu propi contracte de recollida d’escombraries, que és històric i ve de molts anys enrere. I el Consell continua negociant amb ells i amb altres municipis com Berga o Bagà la dispensa de servei per poder incloure tots els 31 municipis de la comarca en un mateix contracte de recollida de residus.

A l’oposició li preocupa que el fet que Gironella i Puig-reig continuïn amb el seu contracte de recollida. “El Consell hauria de fer un esforç. Si el tema és econòmic, hauríem d’estudiar per què a ells els surt més barat i no s’apunten al carro de tots, o perquè a nosaltres ens surt més car i no ens sumem al seu carro. Però no diu res a favor del Consell que hi hagi dos ajuntaments que no vulguin adherir-se a la gestió comarcal”, va demanar Chueca, des de la CUP.

Per la seva banda, el president del Consell, Josep Lara, diu que continuen les reunions amb tots dos ajuntaments per fer possible un únic contracte de recollida porta a porta: “La nostra voluntat és que els 31 municipis de la comarca anem en la mateixa direcció. I confiem que es podrà fer la dispensa perquè el que queda per acordar són petits serrells. Però és cert que, si algun municipi no ens acaba fent la dispensa, no podrà ser inclòs al contracte comarcal de recollida i haurà de buscar altres fórmules”.

X