El Berguedà demana que el peatge de la C-16 a Sant Vicenç de Castellet sigui de franc per als residents a la comarca

Pla general del peatge central de l'autopista C-16 a l'alçada de Sant Vicenç de Castellet. ACN

El Consell Comarcal del Berguedà incrementa la pressió perquè el Govern suprimeixi el peatge de la C-16 a Sant Vicenç de Castellet (Bages) o, almenys, perquè aixequi la barrera per als residents al Berguedà i les comarques veïnes fins que l’alternativa sigui la C-55 sense desdoblament. El ple comarcal ha aprovat per unanimitat que així ho demana i que recrimina que la C-16 és la carretera més cara de l’Estat i això castiga la Catalunya central, ja que es tracta de la principal via d’entrada a Barcelona des de bona part de les comarques interiors.

El Consell també demana que s’acosti el tren a la comarca. En concret, sol·licita que s’habilitin les vies que hi ha a la mina de Sallent (que actualment estan en desús) com a via de transport ferroviari de passatgers. L’ens comarcal ho veu com “un intent d’acostar al màxim el tren a la comarca, amb el mínim cost possible i com a forma de promoure el transport públic i la sostenibilitat a l’hora d’accedir a l’Àrea Metropolitana“.

“Anem a cotxe per carnet i no donem solucions”

En el debat de la moció, no hi ha hagut massa objeccions. Tots els grups comarcals han defensat la necessitat de millorar les condicions de mobilitat viària per als berguedans. El conseller de Transport i Mobilitat, Abel Garcia, ha parlat directament de “greuge comparatiu” i, des de l’oposició, Sebastià Prat (CUP), ha complementat que “al greuge, s’hi afegeix que al Berguedà veiem com es penalitza molt tenir cotxe per reduir la contaminació, però aquí és una necessitat”. En aquest aspecte, Prat ha assegurat que “aquí anem a cotxe per carnet, i no estem donant solucions, perquè és difícil fer-ho d’un dia per l’altre”.

El conseller Garcia ha coincidit amb el cupaire i ha coincidit que “cal buscar altres formes de tinença de vehicles” per tal d’afavorir que no tothom hagi de comprar-se un cotxe per moure’s per la comarca, sinó que hi hagi fórmules de lloguer que sí que existeixen a les grans ciutats o bé una millora del transport públic intern a la comarca. En tots dos casos, ha dit Garcia, el govern hi està treballant: estan estudiant un projecte públic de carsharing (lloguer de vehicles per períodes limitats) i en una proposta per al Govern per tal que destini al transport al Berguedà els diners que s’estalviï aprofitant la via de mercaderies que ja hi ha en desús fins a Sallent.

X