Hi ha almenys cinc empreses interessades a posar diners a la Patum 2022

L'alcalde, Ivan Sánchez, reconeix que s'hi està negociant, però recalca que la seva participació dependrà de si s'acaba fent Patum o no: "No és el mateix lligar la marca a la festa fent Patum que no fent-ne"

Hi ha menys optimisme que el que hi havia a la tardor, però també és cert que n’hi ha més que el que hi havia fa quinze dies. I en aquest escenari, l’Ajuntament de Berga i les comparses de la Patum han acordat reprendre l’engranatge per viure un Corpus del 2022 “amb una certa normalitat”. L’alcalde, Ivan Sánchez, ha dit a l’Aquí Berguedà que “o ho comencem a moure ara o no arribem” i ha matisat que “la nostra obligació és treballar per una Patum normal fins que els experts diguin el contrari”.

Una de les carpetes que s’ha acordat treure del calaix per desencallar-la és la del finançament privat. Des de fa mesos, l’Ajuntament s’ha posat en contacte amb diverses empreses per oferir-los convertir-se en patrocinadores de la festa. En la majoria de casos ha estat l’Ajuntament qui les ha anat a veure, però també n’hi ha hagut que han picat la porta de la casa pública i se’ls ha facilitat la informació, segons ha confirmat el mateix alcalde.

“S’està fent la feina que sempre ens hem omplert la boca que s’havia de fer, però mai s’havia fet”, ha afirmat Sánchez. I ha afegit que hi ha “ben bé cinc empreses que han mostrat el seu interès a participar en el finançament de la festa”. Això sí, l’alcalde insisteix que això no vol dir que totes cinc acabin sent patrocinadores, però sí que reconeix que s’hi està negociant: “Són empreses amb vincle i interès pel sector cultural o el patrimoni, o bé empreses amb un vincle especial amb la ciutat”.

Tot i això, l’alcalde ha matisat que tots els possibles patrocinadors estan pendents de si se celebra la festa o no. No s’espera que cap dels negocis faci un pas endavant fins que la celebració del Corpus estigui garantida. “No és el mateix lligar la marca a la festa fent Patum que no fent-ne. I ells també estan a expenses d’això”, ha reconegut Ivan Sánchez.

La Diputació també s’hi posa bé

Per aquest Corpus, l’Ajuntament ja ha aconseguit 100.000 euros de la Generalitat. De fet, el Govern català s’ha compromès a donar aquesta mateixa quantitat per cadascuna de les pròximes quatre Patums. “Això ja és un què, però volem anar més enllà”, ha avançat l’alcalde.

L’altra gran porta pública que han picat és la de la Diputació de Barcelona. I els han rebut amb bona cara: “Van ser molt receptius. Van dir que posarien diners. Depenen d’una modificació de pressupost que han de fer, però van assegurar-nos que mirarien de posar-ne i seguim en contacte”.

Tot i les múltiples fonts d’ingressos que puguin arribar, el govern municipal ha deixat clar que reservarà els mateixos diners que sempre per a la Patum: més de 300.000 euros. Per tant, la idea de l’Ajuntament és que hi hagi una injecció de diners extra per al Corpus per potenciar el programa més que mai.

Una comissió Ajuntament-Generalitat

Amb la mirada posada al Corpus d’aquest 2022, l’Ajuntament i les comparses han creat una comissió per tirar endavant els preparatius de la festa que més urgeixen. Ara mateix el que comença a necessitar moviment són els temes de contractació i l’inici de processos com el concurs de cartells o la tria d’administradors, que ja s’han anunciat.

En paral·lel, des de fa unes setmanes, s’ha creat una comissió formada per representants de l’Ajuntament i de la Generalitat, amb membres de Salut, Interior o Protecció Civil, entre altres. La darrera reunió va ser a finals d’any, abans de Nadal, i es van emplaçar a una nova trobada quan la variant Òmicron afluixi una mica la soga. És qüestió de setmanes, i l’objectiu és cuinar la festa a foc lent, valorant en tot moment l’evolució de la pandèmia.

X