La Generalitat reté la taxa turística que pertoca a Berga perquè l’Ajuntament no ha presentat els comptes del 2020

Són 5.000 euros. El govern municipal diu que l'Ajuntament es posarà al dia en qüestió de dies i reitera que no serà cap daltabaix econòmic perquè els diners es cobraran. El PSC ho posa en dubte i critica que "hi ha un desgavell intern" a l'Ajuntament

La Direcció General de Turisme ha comunicat a l’Ajuntament de Berga que no ingressarà, de moment, els diners que li pertoquen del Fons per al foment del turisme, és a dir, la taxa turística. La Generalitat ho paga semestralment (dos cops a l’any) i ara tocava a l’Ajuntament cobrar la part del segon i tercer trimestre del 2021 (d’abril a setembre). Però la Generalitat ha decidit retenir l’import “per no haver presentat els comptes anuals davant la Sindicatura de Comptes”.

Per cobrar aquests diners és necessari haver presentat els comptes de l’any anterior, és a dir del 2020, i l’Ajuntament de Berga encara està en tràmits per enllestir-ho. A principis de gener, va passar per ple l’aprovació del Compte General del 2020 i ja aleshores, des de l’oposició, el PSC va alertar que s’estava fent tard i que podien haver-hi conseqüències com ara que no es poguessin ingressar subvencions. El regidor d’Hisenda, Marià Miró, va assegurar en aquell moment que no s’havia deixat d’ingressar res.

La data límit per presentar el Compte General del 2020 era a mitjans d’octubre, però en aquell moment l’Ajuntament encara no disposava del tancament dels números de l’hospital i no va poder-ho complir, segons va matisar el mateix regidor d’Hisenda al ple de febrer. Al cap d’uns quatre mesos, el govern ho va passar per ple, en una de les últimes fases d’un procés que encara no ha acabat perquè la Sindicatura de Comptes continua sense tenir els comptes del 2020.

En declaracions a l’Aquí Berguedà, el regidor d’Hisenda, Marià Miró, ha assegurat que en qüestió de dies l’Ajuntament s’haurà posat al dia i la Generalitat podrà deixar de retenir els diners de la taxa turística. Miró ha apuntat que són uns 5.000 euros els que ara mateix estan retinguts i ha recalcat que no s’ha deixat d’ingressar res més ni hi ha previsió que afecti res més.

El PSC, en canvi, creu que “si els retards es van allargant, fins i tot hi hauria perill de perdre’ls“. El govern ho desmenteix. Però els socialistes recriminen en un comunicat que “no pot ser que un Ajuntament d’una capital de comarca, no estigui al corrent de les seves obligacions comptables” i apunta a “un desgavell intern” i a “la ineficàcia dels responsables polítics”.

X