Com han de ser els nous vestits dels gegants de la Patum?

Les propostes hauran de mantenir la coherència de l’època històrica que representen, la coherència d’estil entre les quatre figures i entre cada parella de gegants i la coherència estètica mantinguda des de l’any 1927, que és la del vestuari actual

L’Ajuntament de Berga busca nous dissenys per als vestits dels gegants de la Patum. Per trobar-los, ha convocat un concurs obert a qualsevol persona que acrediti la seva titulació i experiència en matèria de disseny de moda, confecció, sastreria o altres afins. En joc hi ha 4.600 euros (IVA a part), convertir-se en el dissenyador dels vestits i comprometre’s a assessora la persona que confeccionarà les peces.

Això sí, les propostes hauran de complir uns requisits que seran validats per un jurat, abans que les finalistes se sotmetin a votació popular entre els majors de 16 anys empadronats a Berga.

Els Gegants Vells i els Gegants Nous de La Patum representen antics cabdills musulmans o sarraïns. Per aquest motiu, les propostes presentades al concurs hauran de mantenir la coherència de l’època històrica que representen, la coherència d’estil entre les quatre figures i entre cada parella de gegants i la coherència estètica mantinguda des de l’any 1927, que és la del vestuari actual. Tot i això, es demana una nova lectura sense perdre la identificació actual de les figures amb la possibilitat d’introduir millores per resoldre diferents problemes tècnics relacionats amb el muntatge, el desmuntatge, els tancaments, la neteja i la conservació de les peces de vestuari, entre altres.

Els colors dels teixits i el tipus de decoracions (teixits, brodats, passamaneria, pedreria, etc.) formaran part de la proposta de cada disseny, tenint en compte la simbologia dels colors. A més, els teixits i les decoracions hauran de mostrar un caràcter tradicional i cerimoniós i hauran de tenir un pes prou consistent per garantir el bon equilibri dels Gegants quan ballen i facilitar el voladís de les peces, especialment els vestits i les capes.

Els plecs tècnics del concurs defineixen, gegant per gegant, els requisits que ha de complir la nova indumentària:

Gegant nou

Vestit

Vestit sencer sense mànigues amb l’escut de Berga brodat al pit. Maniguets, cinturó per portar l’espasa i tira per tapar l’espiell o reixeta. Roba adamascada i les decoracions cosides han de ser aplicacions de teixits i/o brodats i/o passamaneria (galons, serrells, cintes, etc.) i/o pedreria. En tot cas, l’escut de Berga serà brodat a mà i/o a màquina. Ha de tenir una obertura d’un metre per darrere.

Capa

Capa llarga acampanada i recta, amb mànigues amples de plecs i caputxa. Roba de vellut i les decoracions cosides han de ser aplicacions de teixits i/o brodats i/o passamaneria (galons, serrells, cintes, etc.) i/o pedreria. Espasa forrada a conjunt de la capa.

Geganta nova

Vestit

Vestit sencer amb vol a la faldilla i màniga llarga. Maniguets i cinturó amb tira per tapar l’espiell o reixeta. Vel al cap. Roba de vellut i les decoracions cosides han de ser aplicacions de teixits i/o brodats i/o passamaneria (galons, serrells, cintes, etc.) i/o pedreria. El vel de fibra sintètica (per exemple, imitació de seda). Ha de tenir una obertura d’un metre per darrere.

Gegant vell

Vestit

Vestit sencer sense mànigues amb la faldilla de plecs. Maniguets i cinturó per portar l’espasa. Roba adamascada i les decoracions cosides han de ser aplicacions de teixits i/o brodats i/o passamaneria (galons, serrells, cintes, etc.) i/o pedreria. Ha de tenir una obertura d’un metre per darrere.

Jaqueta

Jaqueta curta fins a la cintura, recta de davant, amb mànigues llargues i dobles mànigues fins a mitja faldilla. Roba de vellut i les decoracions cosides han de ser aplicacions de teixits i/o brodats i/o passamaneria (galons, serrells, cintes, etc.) i/o pedreria.

Barret

Barret amb mitja lluna semblant a l’actual, amb els mateixos teixits del vestit i la jaqueta (que faci conjunt).

Geganta vella

Vestit

Vestit sencer sense mànigues amb la faldilla frunzida a la cintura. Maniguets i cinturó amb tira per tapar l’espiell o reixeta. Vel al cap. Roba adamascada o de vellut i les decoracions cosides han de ser aplicacions de teixits i/o brodats i/o passamaneria (galons, serrells, cintes, etc.) i/o pedreria. El vel de fibra sintètica (per exemple, imitació seda). Ha de tenir una obertura d’un metre per darrere.

Jaqueta

Jaqueta curta fins a la cintura, recta de davant, amb mànigues llargues i dobles mànigues fins a mitja faldilla. Roba de vellut i les decoracions cosides han de ser aplicacions de teixits i/o brodats i/o passamaneria (galons, serrells, cintes, etc.) i/o pedreria.

X