El govern de Berga s’obre a les esmenes i frega la unanimitat per tirar endavant el pressupost

El govern debat amb el PSC fins a l'últim instant del ple, però finalment el regidor socialista opta pel vot en contra, després que l'altre partit de l'oposició, Junts per Berga, pactés encaixar les seves esmenes a la proposta del govern

L’aprovació del pressupost per al 2022 acosta les postures de govern i oposició. El govern ho tenia fet per tirar-los endavant perquè suma majoria (8 vots de la CUP + 2 d’ERC) i l’oposició n’era conscient. Per això els dos grups opositors (Junts per Berga, amb 6; i PSC, amb 1) van presentar esmenes més assumibles que forassenyades, per intentar convèncer el govern i treure rèdit polític d’un escenari que, d’entrada, els condemnava a quedar com a mers testimonis de la jugada. I el govern s’hi va posar de cara.

Tal com ja s’havia explicat hores abans, la CUP i ERC arribaven al ple amb una proposta de pressupost que comptava amb una partida d’inversions de 2,2 milions d’euros. En aquest capítol, s’hi incloïen actuacions com l’enderroc dels edificis del carrer Harmonia (la gran inversió de l’exercici, d’uns 550.000 euros), 250.000 euros per rehabilitar l’edifici municipal del carrer del Balç i fer-hi cinc o sis habitatges per a la borsa d’habitatge públic de l’Ajuntament o els 100.000 euros de més per a la Patum gràcies a la subvenció de la Generalitat.

A la proposta inicial del govern, però, finalment s’hi haurà d’afegir alguna esmena. Seran les de Junts per Berga, que va votar a favor de la proposta de govern amb la condició que s’hi incloguessin les seves esmenes. Ara bé, de moment l’acord només és verbal, i tècnicament caldrà certificar-ho en una modificació de pressupost, d’aquí a unes setmanes, perquè l’acord entre govern i oposició es va tancar sobre la botzina, sense marge per portar-lo a aprovació directament al ple.

De les propostes de JxB que ja va explicar l’Aquí Berguedà, el govern ha acceptat gairebé totes les comes, si bé els opositors van insistir que havien fet un esforç per presentar unes esmenes que fossin fàcilment encaixables i que políticament tant la CUP com ERC les poguessin comprar. “No és el nostre pressupost i, si governéssim, ho hauríem fet molt diferent, però hem escollit aquesta via per intentar poder-hi posar el nostre gra de sorra”, va explicar el portaveu del grup, Ferran Aymerich, durant el ple.

Així, finalment la CUP i ERC han acceptat ampliar els convenis amb la UBIC, els Castellers de Berga i la Penya Boletaire. Amb els Castellers i la Penya queden exactament com els havia plantejat Junts per Berga: amb un increment de 3 a 8.000 euros en el cas de l’entitat castellera i de 7 a 10.000 euros en el cas dels organitzadors de la festa dels bolets. En canvi, en el cas de la UBIC, govern i JxB han pactat fixar el conveni a 24.000 euros (inicialment el govern el posava a 18.000 euros i Junts proposava que s’incrementés fins a 36.000). Hi haurà increment, però serà molt menor al plantejat inicialment pels opositors.

Acord per tirar a terra l’edifici de Finques Ciutat i el del carrer Verdaguer

El govern també s’ha compromès a millorar els punts foscos de Sant Francesc i el passeig de les Estasellas, dins la partida de 25.000 euros que el govern ja preveia per millorar il·luminació de carrers. Pel que fa a la partida de manteniment de la ciutat, el govern accepta incorporar els enderrocaments de l’edifici de Finques Ciutat i el del carrer Verdaguer dins les prioritats per aquest any.

En aquest últim aspecte, el regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, va matisar dos factors al ple d’aquest dijous. D’entrada, va apuntar que en el cas del carrer Verdaguer l’Ajuntament haurà d’actuar de manera subsidiària perquè continua sent un immoble privat, però no hi ha cap propietari que se’n faci càrrec i representa un perill per a la zona. I pel que fa a la casa de Finques Ciutat, Serra es va comprometre a incorporar-ho, però va indicar que “hem de parlar de com s’urbanitza l’espai que deixarà buit l’enderroc perquè és un lloc sensible, que connecta amb la plaça del Forn i que alterarà la forma del carrer Major”.

L’executiu també es va comprometre a incrementar la partida de manteniment del cap de futbol. En concret, es duplicarà: de 20 a 40.000 euros. I es consensuarà amb l’entitat que en fa ús, el Club Esportiu Berga, quines són les intervencions prioritàries, tenint en compte que la reivindicada renovació de la gespa apunta al 2023. El camp de futbol seria objecte de debat intens més endavant, en el debat polític amb el PSC.

Finalment, de cara a Junts per Berga, el govern també ha acceptat duplicar la partida per instal·lar plaques solars: de 60 a 120.000 euros. El portaveu, Ferran Aymerich, va exposar al govern que “cal fer un esforç perquè la partida es recuperarà sola amb l’estalvi que es generarà amb les plaques, un cop estiguin instal·lades”.

L’única partida proposada per Junts que s’ha pactat deixar íntegrament per l’any 2023 és l’ampliació del pressupost per instal·lar càmeres de videovigilància de 6 a 30.000 euros.

Estira-i-arronsa amb el PSC

Al tram final del ple, el govern va negociar amb el PSC per intentar aconseguir un pressupost aprovat per unanimitat. Això sí, la negociació pintava negra ja d’entrada, amb la intervenció inicial del regidor socialista, Abel Garcia, i malgrat que es van anar acostant postures entre rèplica i rèplica, el ple de vots a favor no va ser possible.

Garcia va començar la seva intervenció mostrant-se molest amb l’actitud del govern i va recordar que el 2020 el seu vot va fer possible l’aprovació del pressupost per part de la CUP, tot i que va recriminar que la majoria dels acords pactats aleshores no es van portar a terme. “Tenia preparat un discurs per aprovar aquest pressupost, però veig que no s’inclouen cap de les propostes que vaig exposar-li dimarts i hi confiava molt”, va dir Garcia.

Immediatament, l’alcalde, Ivan Sánchez, va matisar que el guió que havia preparat per a aquest ple era: primer exposar la proposta inicial del govern i després negociar amb els dos grups de l’oposició (un per un) les esmenes a incloure-hi. Sánchez va relatar que les accions proposades pel PSC encaixaven, en gran manera, en les prioritats del govern i estaven disposats a ser flexibles per incloure-les. De fet, en aquest sentit, el regidor d’Hisenda, Marià Miró, va assegurar que s’havia arribat a “un acord d’acceptar pràcticament el 90% de les accions suggerides pel PSC”.

El camp de futbol, la clau de la unanimitat

Les intervencions de Sánchez i Miró van entendrir el debat amb el PSC i, per moments, l’escenari apuntava a 17 vots a favor del pressupost. D’entrada, Garcia va reconèixer que estava disposat a abstenir-se si li posaven una data on aprovar la modificació del pressupost i encaixar-hi les seves propostes i les de Junts per Berga: “Aleshores, quan hi hagi la modificació, hi votaré a favor”.

En la mateixa intervenció, el regidor socialista va apuntar que fins i tot estava disposat a votar a favor del pressupost si l’alcalde es comprometia a fer el camp de futbol annex (futbol 7) aquest 2022 i renovar la gespa del camp de futbol 11 com una prioritat del 2023. I més, si a tot això hi afegia els primers moviments per a la pista d’atletisme.

En la rèplica, l’alcalde va explicar que “hem de veure els resultats de l’estudi del camp annex i buscar les vies de finançament, que ha de ser extern (subvencions)”. I va concloure que “cada vegada hi ha més nenes, nens i adults que juguen a futbol i tant de bo ho puguem aconseguir cap a finals d’any, però tenim molts punts calents i hem d’anar tocant tecles a poc a poc”.

La resposta no va agradar del tot al regidor socialista, que finalment va decidir votar en contra del pressupost. Això sí, va matisar “si haguessin fet aquestes darreres intervencions a l’inici del ple, ho haurien posat tot molt fàcil”.