Les serradores aturen la producció per protestar per la falta de matèria primera i mà d’obra mecanitzada al bosc

La més gran del país és la Boix, a Puig-reig. Els problemes d'abastiment poden deixar sense palets moltes empreses i posar en risc el transport de mercaderies

La serradora Boix és la més gran de Catalunya, però té el pati gairebé buit per falta de matèria primera. ACN

Les serradores catalanes han aturat aquest divendres la producció per protestar contra la falta de matèria primera i de mà d’obra mecanitzada al bosc. És la primera vegada que el sector es posa d’acord per aturar l’activitat. Denuncien que, en un país on més del 60% és massa forestal, no hi ha prou tronc per serrar. El problema, segons diuen, és que, a diferència d’Europa, a Catalunya no es treu prou rendiment del bosc. “Com que no podem incrementar la producció al bosc, ens trobem amb els patis de les serradores buits”, ha explicat Carles Martí, director general de la serradora Boix. Els problemes d’abastiment poden deixar sense palets moltes empreses, i això pot acabar afectant el consumidor perquè són claus en transport de mercaderies.

La serradora Boix de Puig-reig, la més gran de Catalunya, té el pati gairebé buit de troncs i totes les màquines parades. Forma part d’Arescat, la principal associació del sector, que aquest divendres ha decidit fer una aturada de 24 hores per denunciar la falta de matèria primera i de mà d’obra mecanitzada al bosc.

El sector es queixa que ja fa anys que no hi ha prou troncs perquè el país no té un bon rendiment forestal. Fins fa poc, això es compensava amb la importació, però ara molts països europeus han optat, per polítiques ambientals internes, quedar-se amb el que produeixen. Això i la guerra d’Ucraïna, que tampoc ha ajudat, han fet que encara faltin més troncs que abans i que les serradores treballin molt per sota de la seva capacitat.

Per altra banda, les serradores també asseguren que costa trobar gent disposada a fer feines al bosc perquè és una tasca feixuga i que no està prou valoritzada. Per això, demanen a la Generalitat que ajudi a dignificar el sector mecanitzant-lo. “Ara estem a la cua d’Europa”, lamenta Iolanda Domenjó, portaveu d’Arescat. Si això continua així, el sector avisa que es pot posar en risc el transport de mercaderies, ja que les serradores fan palets, i això pot afectar directament al consumidor final.

L’aturada d’aquest divendres és la primera que fan de manera conjunta des de tot el sector, però ja avisen que, si la situació no millora, no serà l’última.

X