Lluís Vall: “Volem inspirar els joves, ensenyar-los casos d’èxit i mostrar el Berguedà com un lloc on es poden quedar”

El president de l'Agència de Desenvolupament parla del Festival Up Berguedà, que vol reunir a Cal Metre les escoles de primària, els instituts, emprenedors d'èxit, empreses i talent encara per descobrir

Queda menys d’una setmana per l’estrena del Festival Up Berguedà, un esdeveniment de quatre dies a l’antiga fàbrica de Cal Metre, a Gironella, on l’Agència de Desenvolupament del Berguedà vol reunir les escoles de primària, els instituts, emprenedors d’èxit, empreses i talent encara per descobrir. Pel que fa a infants i adolescents, el Festival Up serà la culminació del primer any sense cooperatives escolars. Ara són start-ups que han de resoldre reptes reals d’empreses, entitats i administracions del Berguedà. I pel que fa al públic adult, el festival serà una oportunitat per conèixer casos d’èxit (pels joves també) i per participar en una hackató de tres hores en què posaran a prova les seves habilitats per resoldre un repte empresarial real.

Tot plegat serà la setmana vinent, des de dijous 7 fins al diumenge 8 d’abril, en una antiga fàbrica de Cal Metre que comença a agafar color. Lluís Vall, president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, és el cap visible de l’organització.

El Festival Up Berguedà vol ser una revolució de les polítiques d’emprenedoria a la comarca. Per què?

Necessitàvem canviar la manera d’emprendre al nostre territori. Pensar en un escenari de ‘Berguedà al món’. El passat ens deia que el que nosaltres aplicàvem era emprenedoria per a l’autoocupació, projectes petits que costava que generessin massa llocs de treball. Per això, crèiem que tocava una revolució i que calia fer-la, sobretot, sense renunciar a la tecnologia i la innovació. La pandèmia ens ha demostrat que podem treballar des d’aquí, des de Berga, des d’Avià o des d’on sigui, per a tot el món.

A les escoles i els instituts, semblaven contents amb les cooperatives escolars.

Sí, sí! En cap cas ho transformem perquè no agradés o no estiguessin contents. Eren 10 anys d’èxit de les cooperatives, però enteníem que ara tocava un canvi i que calia adaptar la formació d’emprenedors a les necessitats i demandes de la comarca. No és més que substituir: en comptes de treballar en una cooperativa, és una start-up; en comptes de demanar-los que creïn un projecte, els intentem plantejar reptes reals d’ajuntaments, administracions, empreses privades i entitats socials…

Això a les escoles i els instituts?

Sí! Tenien un catàleg de reptes reals plantejats per agents reals de la comarca i ells mateixos han decidit quins volien treballar.

Un problema que una empresa no sap solucionar?

O senzillament que decideix mostrar a l’exterior per conèixer opinions noves i punts de vista diferents.

I no és agosarat pensar que la solució està en infants o adolescents?

En absolut. En el camp de la innovació i la tecnologia, no és ni molt menys agosarat. Els infants i joves tenen unes capacitats digitals molt grans. És clar que el nivell de dificultat dels reptes que s’han trobat les escoles de primària és un, i els que s’han trobat a l’ESO és un altre… I el que es trobaran els adults a la hackató és encara més tècnic! Però l’objectiu és que reflexionin en problemes reals i que s’inspirin.

Comencem pels més petits. Què han hagut de fer a classe, abans del festival?

A ells se’ls va presentar un catàleg de reptes i, d’aquest catàleg, van decidir quins volien tractar. Quan coneixen el repte, comencen un procés (el design thinking) en què pensen solucions per acabar resolent-ho. Al final d’aquest procés és el Festival Up, quan ho presentaran a les entitats, empreses o administracions que tenen el problema i hauran de decidir si compren o no la solució dels joves.

I si no la compren… Suspesos?

No! En cap cas! L’entitat decideix si compra o no la solució, però si decideix que no, no passa absolutament res. La solució queda en un catàleg d’idees i qui vulgui la pot desenterrar quan ho cregui oportú.

I si la compren?

Aleshores començarem un procés d’implementació de la solució. El procés s’allargarà una mica més.

Això pel que fa a escoles i instituts. Però també hi ha la hackató per a públic adult. En què consisteix ben bé?

És el mateix procés que viuen els infants i adolescents a classe, però concentrat en tres hores, sota pressió. És per a gent amb alt valor afegit.

Què vol dir això?

Gent amb altes capacitats, amb carreres, màsters, postgraus… Són reptes molt més tècnics i agosarats. I s’hi pot presentar qui vulgui. A les escoles els donem a totes un premi de consolació, no hi ha guanyadors ni perdedors, però sí que tenen totes el mateix premi en metàl·lic per haver participat i decideixen en què se’l gasten. En el cas de la hackató, hi haurà 4.000 euros en premis per als participants.

I a banda d’aquesta marató de resolució de reptes, què més passarà a Cal Metre?

Hem volgut ensenyar el múscul del Berguedà en l’àmbit del talent. La gent del sector se sorprèn de la quantitat de talent que hem pogut agrupar en el projecte. Durant tot el cap de setmana passaran per la fàbrica casos d’èxit que inspirin els joves. Sabem que hi ha projectes de fora del territori, que un dia van marxar, però que ara són susceptibles de poder-hi tornar. I el Festival Up és un bon moment per crear sinergies conjuntes i perquè, a la llarga, arribem a retenir el talent que marxa.

Hi haurà el mateix a Cal Metre els quatre dies de festival?

No! Dijous, dia 7, hi ha la inauguració institucional, amb els parlaments polítics i la xerrada de la Mariola Dinarès, periodista del POP AP de Catalunya Ràdio. Divendres els alumnes de secundària i primària presenten els seus projectes en format elevator pitch (exposicions breus, de 3 minuts) davant el jurat, que són l’empresa o entitat que va plantejar el repte inicial. També faran un mural de creativitat amb l’ajuda de l’artista berguedà Nil Safont. A la tarda començaran les xerrades i ponències. També n’hi haurà durant tot el cap de setmana. Són molts metres de nau on passaran moltes coses: hi haurà espais perquè als centres educatius exposion la seva oferta formativa, robots de tota mena, un espai de consoles, una zona amb experiències amb ulleres 3D…

I tot això, per què a Gironella?

Ens sembla interessant aprofitar un antic espai industrial, que ens parla de passat, per plantar la mirada al futur. S’escau que el projecte comença a Gironella, però tant de bo es pugui fer a Cal Prat o a qualsevol altre espai industrial del Berguedà més endavant.

I per aquest any, quin objectiu et fixes?

Ser-hi. És important crear aquest espai. Hi ha prou gent a tot el Berguedà a qui li pot interessar, gent que fins ara potser no veia un espai de nexe i trobada. Amb el Festival Up Berguedà volem passin coses. Han de passar perquè després se’n comencin a generar.

X