Tres municipis de la riera de Merlès volen prohibir el bany per evitar la massificació i l’incivisme

Són Sagàs, Lluçà i Santa Maria de Merlès, i la mesura entrarà en vigor el 15 de juny i s'allargarà fins al 15 de setembre

Sagàs, Lluçà i Santa Maria de Merlès volen prohibir totalment el bany en un tram de sis quilòmetres de la riera de Merlès per evitar la massificació i els comportaments incívics. En concret, es vol prohibir des del restaurant Sant Cristòfol fins a les Heures.

Les primeres informacions apuntaven que la Quar també formava part dels ajuntaments disposats a estudiar la prohibició del bany a la riera, però l’alcaldessa, Marta Puigantell, ho ha desmentit. En una trucada amb l’Aquí Berguedà, Puigantell ha destacat que, des de la posada en marxa del servei de guardes, “s’hi ha notat molt” i “ja no hi ha tants incidents com hi havia abans”. A més, l’alcaldessa de la Quar ha apuntat que “nosaltres no creiem que s’hagi de prohibir l’accés a la natura, perquè tothom té dret a gaudir-ne, però sí que cal tenir els guardes per vetllar perquè es produeixin el mínim d’accidents”.

Amb la mesura, que estarà en vigor des del 15 de juny fins al 15 de setembre, també es vol preservar el punt de captació d’aigua que abasteix els municipis que formen la Mancomunitat d’Aigües de Merlès: Oristà, Gaià, Prats de Lluçanès i Sant Feliu Sasserra i Santa Maria de Merlès. “El que no podem fer és tenir milers de persones allà dins, que fan les seves necessitats, banyen els gossos i, més avall, agafar l’aigua per beure”, lamenta l’alcalde de Santa Maria, Josep Costa.

Per controlar que no es banyi ningú en aquest tram, es comptarà amb el servei de vigilància rural i es reforçarà la senyalització. Costa avisa que es multarà tot aquell que no faci cas de les indicacions. “La mesura no es fa amb afany recaptatori”, ha assegurat.

L’estiu del 2020 es va prohibir el bany a tot el curs de la riera de Merlès pel risc de contagi de la covid-19, però l’any passat es va tornar a permetre i van retornar els problemes. 

X