La Direcció General de Comerç promet ajuts si l’APEU al carrer Major i al carrer del Roser tira endavant

Ara mateix l'estudi de les necessitats de l'eix comercial ja està acabat i s'està elaborant el pla d'acció i el pressupost específic per materialitzar l'APEU

La Generalitat posarà diners a l’Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU) del carrer Major i el carrer del Roser, si l’Ajuntament de Berga i la unió de botiguers aconsegueixen tirar-lo endavant. El director general de Comerç de la Generalitat, Jordi Torrades, ha estat aquesta setmana a Berga, on s’ha trobat amb el govern de la ciutat i amb representants de la unió de botiguers. Durant la trobada, els agents berguedans han explicat a Torrades la situació actual del comerç, però sobretot li han parlat del futur amb un protagonista destacat: l’APEU.

A efectes pràctics, l’APEU seria un nou ens jurídic privat format per propietaris i botiguers de la zona en qüestió que passen a gestionar directament les polítiques de promoció econòmica de la zona per augmentar la competitivitat i evitar la degradació. Com? Finançant-se amb les seves pròpies quotes i complementant-les amb actuacions per part de les administracions públiques. Berga podria convertir-se en el primer municipi que impulsa una APEU i, de fet, ara mateix és qui té el projecte més avançat.

Segons han relatat a l’Aquí Berguedà fonts implicades en el projecte, ara mateix l’estudi de les necessitats de l’eix comercial ja està acabat. Ara el que s’està elaborant és el pla d’acció i el pressupost específic per materialitzar-lo. Després caldrà que els 208 establiments que formarien l’APEU el debatin i, finalment, caldrà sotmetre-ho a votació. Perquè tiri endavant, caldrà que hi donin el vistiplau més de la meitat dels establiments assistents a l’assemblea. El calendari amb el que treballen l’Ajuntament i Bergacomercial preveu debatre sobre el pla d’acció durant l’estiu, sotmetre’l a votació la pròxima tardor i poder començar a tirar endavant l’APEU abans del final de mandat.

En aquest escenari, Torrades va manifestar als representants de l’Ajuntament i la unió de botiguers de Berga que disposarien d’ajuts per desenvolupar l’APEU, si aconsegueixen un consens majoritari entre els botiguers de la zona per tirar-lo endavant. En aquesta trobada, es va traslladar a Torrades que, amb l’APEU, es pretén “crear un pol comercial que doni més vitalitat a la ciutat” i que ajudi a “modernitzar” el comerç.

De moment, l’estudi que han fet l’Ajuntament i Bergacomercial ja apunta que entre la zona del carrer Major i la del carrer del Roser hi ha un 40% de locals buits (84, concretament). També conclou, entre altres aspectes, que més de la meitat dels botiguers estarien disposats a pagar una quota a canvi de les accions de dinamització comercial que aportaria l’APEU.

X