El Govern acostarà la fibra per cable a 6 municipis del Berguedà aquest any, però li’n quedaran 11

Les previsions del Govern apunten que Gósol, la Pobla, Saldes, Vilada, Castellar de n'Hug i Capolat podrien tenir fibra per cable aquest 2023. La Diputació treballa per connectar la Quar. Però encara quedaran entre 10 i 11 pobles per cobrir (en funció del que passi a la Quar)

El conseller Puigneró, en ple desplegament de fibra òptica a la C-16 al Berguedà, l'any 2018. MARC CANTURRI

El Govern de la Generalitat té previst acostar la fibra òptica a sis municipis més del Berguedà al llarg d’aquest any. Són Gósol, la Pobla de Lillet, Saldes, Vilada, Castellar de n’Hug i Capolat i el vicepresident, Jordi Puigneró, va defensar aquest dimecres des de Gironella que aquesta fase del desplegament permetria arribar a més del 95% de la comarca. Ara bé, en aquest percentatge s’hi ha d’afegir un matís: la fibra per cable arribarà a un 95% dels berguedans (si les operadores aprofiten la instal·lació de la Generalitat i es despleguen als sis nous municipis connectats), però no al 95% de municipis de la comarca, ni de bon tros. Encara en quedaran onze per cobrir.

Tot i això, el vicepresident Puigneró destaca que aquest 95% de cobertura situa la comarca en una posició privilegiada al país: fora del Barcelonès, només el Maresme supera el Berguedà en percentatge de població connectada a la fibra. Esclar que el Berguedà és una de les comarques de Catalunya que aglutina més pobles petits, i això desvirtua una mica la xifra.

El Govern guarda per al desplegament següent nou municipis, segons han confirmat a l’Aquí Berguedà fonts de la Direcció General d’Actuacions Territorials Estratègiques del Departament de Polítiques Digitals. Són Gisclareny, Vallcebre, Fígols, Castellar del Riu, Montmajor, Montclar, Sant Jaume de Frontanyà, Castell de l’Areny i la Nou de Berguedà. En tots aquests municipis, la xarxa de fibra per cable de la Generalitat hi arribarà a partir del 2023.

A més, a aquests nou pobles, cal afegir-hi -de moment- Borredà i la Quar, que en la informació que la Generalitat ha fet arribar a aquest mitjà figuren com a municipis connectats, però sobre el terreny no ho estan. Ho han confirmat a l’Aquí Berguedà l’alcalde de Borredà, Jesús Solanellas, i l’alcaldessa de la Quar, Marta Puigantell.

Actualment i gràcies a la companyia privada Goufone, Borredà -com Vilada- disposa de fibra òptica per radioenllaç (menys potent que per cable), a l’espera que el cablejat hi arribi algun dia. A la Quar, la Diputació de Barcelona ha fet arribar el cablejat de fibra òptica fins a l’Ajuntament i l’alcaldessa confia que a l’estiu el municipi quedi connectat.

Municipis sense fibra que han fet feina pel seu compte

El cas de Goufone a Vilada o Borredà podria acabar agilitzant tràmits quan hi arribi la fibra per cable. Les operadores privades ja s’hi han desplegat, tot i que de moment només poden oferir fibra per radioenllaç. Això sí, si el dia de demà hi arriba el cable, la connexió a la fibra d’alta velocitat serà molt més senzilla.

Més complicada és la situació en zones com Sant Jaume de Frontanyà, amb accessos per carretera més complicats i on, segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà, el mateix Govern ha confirmat als dirigents comarcals que està estudiant alternatives. La més factible ara mateix és fer-hi arribar la fibra, però per radioenllaç, agafant com a emissora de senyal una antena situada en algun municipi proper on sí que hi arribi la fibra per cable.

El PSC ha reclamat un desplegament total

Fa unes setmanes, el grup parlamentari del PSC ja va advertir que una dotzena de municipis de la comarca podien quedar fora del desplegament de la Generalitat d’aquest any. Els socialistes van demanar al Govern que rectifiqués i fes un esforç extra per portar la fibra per cable als onze pobles que hauran d’esperar, com a mínim, un any més.

Per la seva banda, el Govern s’aferra als percentatges i assegura que ja s’està fent “un esforç molt important” per arribar a tots els racons de la comarca i que, gràcies a això, s’ha arribat al 95% de cobertura.

La lletra petita del 95%

El 95% que va destacar el vicepresident Puigneró des de Gironella és exactament un 95,2%. En concret, el Govern estima que, a finals d’any, 38.100 berguedans i berguedanes estaran a disposició d’utilitzar la fibra per cable gràcies a la seva xarxa.

Així, a partir del 2023 quedaran unes 1.900 persones per connectar a la fibra, que corresponen als habitants dels onze municipis (o 10, en funció del que passi a la Quar) que seguiran a l’espera dels preuats cables de connexió d’alta velocitat.

X