“Deixem els egos de banda i treballem de forma unitària per fer de la Patum la millor festa del món”

Al final d'un Ple de l'Ascensió vestit com és tradició amb generoses dosis de protocol, l'alcalde de Berga, Ivan Sánchez, va fer un discurs contundent i a la vegada emotiu de cara a la Patum 2022

Hi haurà Patum. Per si algú en tenia algun dubte, aquest diumenge el Ple de l’Ascensió va ratificar de forma oficial que d’aquí a quinze dies començarà el primer Corpus en plena normalitat des que va esclatar la pandèmia. Al final d’una sessió vestida com és tradició amb generoses dosis de protocol, l’alcalde, Ivan Sánchez, va fer un discurs contundent i a la vegada emotiu.

Sánchez va insistir en la unió entre tothom qui fa possible la Patum: “És un sí a l’esperança […]. L’esperança que siguem capaços de teixir vincles entre nosaltres, que deixem els egos de banda i que tots els que estem avui aquí, al carrer, a casa, treballem de forma unitària per fer de la Patum la millor festa dels Països Catalans i del món”.

L’alcalde també va recordar que durant cinc dies la Patum serà el focus d’atenció de molts ulls d’arreu del món. En aquest sentit, Sánchez va apuntar que cobririen la Patum desenes de mitjans de comunicació i que ells, com les persones que s’impliquen en la festa, també són “responsables de la imatge, la protecció, la dignificació i la transmissió de la festa a futures generacions”.

Sánchez va tenir un record per als patumaires que ja no hi són. I, de fet, minuts abans el Ple va anunciar que enguany es donarà un títol pòstum a la historiadora berguedana Dolors Santandreu per la seva tasca altruista per donar a conèixer el passat de la festa a tota la població: “Una persona que mai tenia un no, una patumaire diferent, que vivia la Patum des de darrere la pantalla i que sempre deia que com a berguedans teníem l’obligació de fer la Patum millor, més simbòlica, més litúrgica”. Però el record per a Santandreu no va ser l’únic: “Enguany recordarem a totes i cada una de les patumaires que ens han deixat durant aquests dos anys. Enguany seguirem trobant a faltar al bon amic Pep Isanta. Enguany recitarem els versos eterns del Jordi Cussà i  enguany serà la Patum de la Dolors Santandreu”.

Per la seva banda, la regidora de Patum, Roser Valverde, va llegir el pòrtic que s’ha inclòs al programa oficial de la festa -ja amb el flamant nou cartell ‘400 anys de lluita’-. El pòrtic recorda els dos anys “impensables” que s’han viscut per culpa de la pandèmia, el Ple de l’Ascensió telemàtic, des de casa, que va dir ‘no’ a la Patum del 2020 i el silenci d’aquell Corpus el dimecres a les 12 del migdia a la plaça de Sant Pere.

Ara bé, el pòrtic també mira al futur i parla de “la Patum de la represa”. L’imagina com “l’inici d’una nova etapa de festa, una etapa plena d’il·lusió que ens permeti entendre la rellevància que té per a la ciutat i per a nosaltres mateixos”.

I sí, el pòrtic també se’n recorda dels patumaires que no hi són i també dels que viuran la festa per primera vegada i, en especial, dels que han hagut d’esperar gairebé tres anys per tastar-la per primer cop.

X