Berga Residencial, la residència de la plaça Cim d’Estela, hauria permès els concerts de Patum, i de fet ni tan sols els hauria portat als tribunals, si hagués tingut la garantia que es desenvolupen per sota dels 80 decibels, com va acabar passant la nit dijous (l’única en què es van poder fer a la plaça). La gerent del centre, Sara Malé, ha convocat aquest dijous una roda de premsa per relatar els motius que la van portar a denunciar la celebració dels concerts.
Malé ha insistit que, des de la residència, els semblava bé la regulació dels decibels que es va fer pels concerts de dijous. De fet, ha apuntat que era l’única cosa que demanaven i insisteix que va ser la jutgessa qui va dictar també la limitació de l’hora fins a la 1 de la matinada, en lloc de les 4 com estava previst inicialment.
L’informe desfavorable, el principal desencadenant
La gerent del centre ha relatat que la residència va assistir en una reunió, fa mesos, en què l’Ajuntament els va exposar que volien fer els concerts de Patum a la plaça Cim d’Estela. “Quan ens ho van explicar, pensàvem que serien concerts de Patum com cada any, com els que es feien a la baixada del canal industrial”. Amb els mesos, explica que es van adonar que el que l’Ajuntament volia fer a la plaça Cim d’Estela era un festival de major envergadura.
El punt culminant de tot plegat, diu, és dimarts de Corpus, quan s’acaba de muntar l’escenari. En aquest moment, la grandària de l’escenari va preocupar la residència per l’impacte acústic que podia generar a l’espai i la gerència demana a l’Ajuntament que prengui mesures per corregir-ho. La resposta de l’Ajuntament, segons Malé, és que “s’està treballant en posar les mesures pertinents”, però el govern no detalla quines són aquestes mesures i la residència entén que no té cap garantia que es limitin els decibels.
En paral·lel, algú filtra a Berga Residencial un informe desfavorable que l’enginyer municipal va emetre el dijous abans, 8 de juny. Aquest informe -reconeix Sara Malé- és “el desencadenant” que empeny el centre a portar el cas a la jutgessa. En la seva demanda, l’únic que sol·licita Berga Residencial és que es limitin els decibels a 80, tal com fixa l’informe de l’enginyer de l’Ajuntament, “amb la idea que els concerts puguin conviure amb el benestar dels usuaris de la residència”.
Precisament el dia 8 de juny, quan l’enginyer emet l’informe desfavorable dels concerts, l’Ajuntament comença a preparar l’escenari a la plaça Cim d’Estela. “L’Ajuntament contracta i programa uns concerts al febrer, però no disposa de l’informe pertinent fins al 8 de juny, i a més surt desfavorable. Entenem que s’hauria d’haver fet al revés”, considera Malé.
Arran de la demanda de Berga Residencial, la jutgessa dicta una primera ordre cautelar que, no només limita els concerts a 80 decibels, sinó que també fixa que s’han d’acabar a la 1 de la matinada, com a molt tard. En base a aquesta ordre, l’Ajuntament surt al pas per aclarir que el tema dels decibels es resoldrà contractant una empresa especialista en limitar-los i, de fet, el mateix govern recalca que la contractació d’aquesta empresa no és una reacció a l’ordre judicial, sinó que ja estava prevista.
Des de la residència, asseguren que a ells no se’ls va informar d’això (insisteixen que se’ls va dir que hi hauria mesures, però no els van detallar quines) i admeten que, si ho haguessin fet, el cas no hauria arribat als tribunals i haurien permès els concerts fins a les 4: “No hauríem fet res. No teníem cap més problema”.
El recurs de l’Ajuntament i la segona ordre judicial, encara més dura
La residència també s’ha volgut desmarcar de l’última ordre judicial, la que va suspendre completament els concerts a la Cim d’Estela. Insisteixen que només van fer una acció judicial, la primera, “perquè un jutge garantís que es respectessin els decibels com marcava l’informe de l’enginyer”. I afegeixen que la segona ordre de la jutgessa és la resposta a les al·legacions presentades per l’Ajuntament.
En aquest sentit, Sara Malé ha parlat de dos arguments fonamentals que empenyen la jutgessa a endurir encara més la seva ordre. La primera és que l’Ajuntament aporta com a documentació l’anunci del festival a través del lloc web municipal, que es va fer a mitjans de febrer, i ja els definien com a macroconcerts de tres dies. A banda, hi ha l’informe policial, que alerta que acabar els concerts a la 1 en lloc de les 4 podia ser un risc per a la seguretat perquè podia provocar “alteracions de l’ordre públic, baralles i danys a causa de la frustració per qualsevol adaptació de l’horari”.
El trasllat al Cine Catalunya i la cancel·lació definitiva
En base a això, la jutgessa va decidir suspendre els concerts directament i l’Ajuntament i les entitats van consensuar a corre-cuita i en temps rècord traslladar els concerts al Cine Catalunya i a la plaça de les Cols. Així es van poder salvar els concerts de La Fúmiga i Thug Life, tot i que les PD Ruïnoses i Esperit de Vi finalment no van poder actuar. Cafè Trio, que havia d’obrir la tarda a la Cim d’Estela, ho va fer finalment a la plaça Viladomat.
Divendres el Cine Catalunya va quedar desbordat de persones en alguns moments del concert i l’endemà, preveient que les actuacions coincidirien amb el passacarrers, el govern va anunciar que se suspenien els concerts de dissabte perquè fer-los entre l’antic cinema i la plaça de les Cols era inviable perquè hi passava la Patum.
“Ho tornaria a fer”
La suspensió dels concerts a la Cim d’Estela i la posterior cancel·lació definitiva per la impossibilitat de traslladar-los va generar un profund malestar en un sector de la població cap als propietaris de Berga Residencial. Aquest malestar va fer-se evident en els concerts al cine i també a la mateixa Cim d’Estela, on es van penjar pancartes que la residència va retirar.
Sobre això últim, Sara Malé ha assegurat que no li importa. “La meva obligació és vetllar pels avis i demà mateix ho tornaria a fer, si es produeixen les mateixes circumstàncies”. L’Ajuntament ja ha deixat clar que treballa perquè l’any que ve es puguin fer a la plaça Cim d’Estela, sense restriccions, i la residència no hi té cap problema, si es respecten els decibels.
La gerent del centre també ha negat que la judicialització del cas tingui alguna cosa a veure amb l’IBI: “L’IBI ve d’unes ordenances fiscals publicades per l’Ajuntament. Ens ho han denegat i ho impugnarem quan toqui. Però el tema dels concerts afectava als avis i al funcionament del centre. La bonificació de l’IBI ens dona marge econòmic per poder fer més coses a la residència, i punt. Són coses diferents”.
Sobre el procés judicial, la gerent de la residència s’ha posat a disposició de qualsevol persona que vulgui veure els informes. Els té a la residència i els mostrarà a qui els vulgui consultar, però no els pública per respectar la llei de protecció de dades: “No tinc cap problema en ensenyar la documentació que acredita tot el que acabo d’explicar”.