Dues idees per a l’armari dels Gegants: ja es poden votar els vestits que s’estrenaran la Patum del 2023

'Els nostres avis' i 'una mirada al passat' són les dues propostes finalistes i la votació popular es farà fins al 17 de juliol a través d'una aplicació mòbil

La geganta vella canviarà significativament de color d’indumentària. És una de les conclusions que ja es poden treure veient les dues propostes finalistes del concurs que ha convocat l’Ajuntament de Berga per renovar els vestits dels Gegants de la Patum. Tant ‘Els nostres avis’ com ‘Una mirada al passat’ plantegen un canvi en el color de la jaqueta de la geganta (l’actual és verda) i també de la faldilla (l’actual, vermella). També s’entreveu que el verd guanyarà protagonisme en el vestuari del gegant vell. Pel que fa a la parella de nous, ‘Els nostres avis’ introdueix tonalitats de blau amb atreviment tant al gegant com a la geganta, mentre que ‘Una mirada al passat’ manté la distribució cromàtica però planteja canvis com la mida de l’escut de Berga del pit del gegant (més gran que ara) o el disseny de la part de davant de la geganta.

L’Ajuntament explica en un comunicat que s’han presentat tres propostes entre l’abril i el maig i, d’aquestes, dues han passat el filtratge tècnic i passen a la final. Ara hi haurà una votació popular des d’aquest mateix dilluns fins al 17 de juliol, on podran tots els majors de 16 anys empadronats a Berga, a través d’aquest enllaç.

Els quatre vestits de ‘Els nostres avis’ (fes clic a cada imatge per ampliar-los)

Els quatre vestits de ‘Una mirada al passat’ (fes clic a cada imatge per ampliar-los)

Sistema de votació

Les propostes es voten atorgant un màxim de 10 punts, podent destinar la totalitat de punts a una sola proposta o repartint-los entre ambdues propostes. En la pàgina d’inici de la votació, es pot consultar un document (PDF) que inclou informació i imatges de les dues propostes finalistes.

Un cop feta la votació popular, el jurat es reunirà i sumarà la puntuació obtinguda en la primera fase d’avaluació dels criteris d’adjudicació. Què vol dir això? Doncs que el jurat ja va fer una primera valoració de les propostes que va servir per determinar les dues finalistes i descartar la tercera. D’aquesta votació, encara no se’n coneixen els resultats però cada proposta n’esgarraparà, com a molt, 50 punts. Aquests punts se sumaran als que doni la votació popular, que també concedirà un màxim de 50 punts a cada proposta.

Així, si el vot popular és clar, guanyarà la proposta que hagi votat el públic. Però, si les dues opcions estan molt renyides, és fàcil que el vot del jurat decanti la balança.

Els vestits s’estrenaran per la Patum del 2023

La proposta guanyadora permetrà substituir els vestits actuals, que van ser estrenats l’any 2009 i que presenten diferents deterioraments a causa del seu ús habitual en el desenvolupament de la festa berguedana. Es preveu que els nous vestits dels Gegants puguin ser estrenats per a La Patum de 2023, que se celebrarà del 7 a l’11 de juny.

X