L’institut de Puig-reig no oferirà el Grau Mitjà d’Elaboració de Productes Alimentaris el curs vinent

El govern comarcal critica que el Departament d'Ensenyament no els contesta les peticions de reunions que ha fet i admet que "miracles, no en podem fer". Ara l'única alternativa és aconseguir que aquest curs s'ofereixin certificats de professionalitat a Puig-reig i lluitar perquè el vinent torni el grau mitjà

No hi ha temps per salvar el Grau Mitjà d’Elaboració de Productes Alimentaris que fins aquest curs s’ha fet a l’institut de Puig-reig. A finals d’abril, el govern va confirmar, en precs i preguntes del ple, que el Departament d’Ensenyament tenia la intenció de tancar el cicle. Aleshores tant la consellera comarcal d’Educació, Araceli Esquerra, com el president de l’Agència de Desenvolupament, Lluís Vall, van carregar contra la decisió i van assegurar a l’oposició que farien el que estigués en les seves mans per evitar la pèrdua. En aquell moment semblava que encara era possible fer recapacitar el Departament, però en el ple d’aquest juliol ha quedat clar que no.

La consellera Esquerra va explicar en el ple d’abril que el Govern català els emplaçava a definir una estratègia consensuada de cara al curs 2023-2024 per tal d’obtenir nous cicles formatius. Entomava el repte, però no en tenia prou: “Què passarà el curs vinent? No ho sé, però farem tot el es pugui”, va dir Esquerra. Ara la situació ha canviat i la mateixa consellera admet que “miracles, no en podem fer”.

I hi ha dos motius fonamentals que han fet arribar la carpeta en aquest punt. El primer és, segons la consellera, que no hi ha ningú a l’altra banda del telèfon o, com a mínim, que costa molt que s’hi posi i atengui a les peticions que es fan des de la comarca. Ara mateix el Consell espera una reunió amb el Departament, però “no arriba”.

El segon motiu és que les trobades que sí que arriben, deceben. Fa unes setmanes hi havia convocada una reunió a Puig-reig on la comarca esperava que a l’altra banda de la taula hi hauria el Departament d’Ensenyament. Doncs no: en el seu lloc, s’hi van asseure representants dels serveis territorials del Departament d’Empresa i Treball. Per què? Doncs perquè, a parer del Govern, ara l’única manera de salvar el curs 2022/2023 d’agroalimentària a l’institut de Puig-reig passa perquè el centre pugui oferir un certificat de professionalitat. I això penja, essencialment, del Departament d’Empresa.

Entre Departaments no es posen d’acord

Però també hi ha entrebancs. La idea d’oferir un certificat de professionalitat no seria el mateix que un grau mitjà, però permetria seguir professionalitzant des de la comarca. La proposta no convenç la comarca, però és la solució ‘in extremis’ per poder aprofitar les instal·lacions de l’institut i poder seguir formant persones del sector. De fet, el president de l’Agència de Desenvolupament, Lluís Vall, ha apuntat que els professionals del sector agroalimentari són uns dels que més demanda la comarca, segons els estudis que s’estan fent des de l’administració. Doncs bé: ara el problema és que el Departament d’Empresa necessita el vistiplau d’Ensenyament, i aquests últims no li donen.

Tot això comença a treure de polleguera el govern comarcal. La consellera Esquerra ha demanat a tots els grups amb representació al ple que facin pressió al Govern en la mesura que puguin. Diu que ella està fent tot el que pot i que, a través del seu grup (Junts), ja ho ha fet, però no se n’ha sortit.

Crítics amb el model centralitzador del Departament d’Ensenyament

A més, tant Esquerra com Vall han mirat una mica més enllà i han carregat contra el model que el Departament vol fomentar arreu del país. Ensenyament vol centralitzar la majoria de cicles en un mateix centre, i això al Berguedà apunta a l’IES Guillem de Berguedà de Berga i a FEDAC Xarxa (que és concertada). El Guillem de Berguedà ja ha advertit als polítics que el model no és viable perquè, sol, no pot assumir tants mòduls.

Davant això, Lluís Vall entén que és “el problema és aquest plantejament de fons que estan fent” i critica que “estan tancats en banda”. Considera que “aquesta centralització treu tota l’autonomia dels centres de secundària de la comarca i està coartant la llibertat de poder créixer a molts dels centres”.