El llegat de Jordi Cussà canvia d’editors: L’Albí no podrà vendre ‘El Ciclop’ ni ‘Cavalls salvatges’ el 2023

Un acord amb Comanegra farà possible veure al mercat per primera vegada la Trilogia de la Civilització ('La serp', 'El Ciclop' i 'Les muses') i també propiciarà revisions de 'Formentera Lady' i 'Cavalls salvatges'. Això sí, L'Albí ('Cavalls salvatges' i 'El Ciclop') i LaBreu ('Formentera Lady) perden els drets sobre llibres que havien editat inicialment

La berguedana Edicions L’Albí es queda sense els seus dos llibres de Jordi Cussà. Són Cavalls Salvatges i El Ciclop i l’editorial berguedana té fins al 31 de desembre d’aquest any per vendre els exemplars que encara li queden. A partir d’aleshores, els drets dels dos títols seran per a l’editorial Comanegra, que ha arribat a un acord amb la família de l’autor per quedar-se amb les dues obres, i també amb Formentera Lady, llançada per primera vegada el 2015 per LaBreu Edicions.

El moviment és una estratègia d’Asterisc Agents, l’agència literària que la família va contactar per gestionar el llegat de Cussà i assegurar-se la preservació i la difusió de tota la seva obra.

Per què a Comanegra?

Amb L’Albí, Cussà mai va signar cap contracte perquè cap de les dues parts ho veia necessari, tal com ha explicat a l’Aquí Berguedà el responsable de l’editorial, Jaume Huch: “No teníem cap necessitat de firmar cap contracte perquè tota la vida ens havíem entès. Érem amics i havíem anat sempre de cara, tant ell com jo. Jo li havia publicat tot el que necessitava i mai hi va haver cap problema”. Ara bé, això, ara, ha perdut tota mena de valor. Calia regularitzar la situació i amb Comanegra s’ha vist l’oportunitat de projectar com mai l’obra de l’autor de Berga.

Amb LaBreu Edicions ha estat un procés diferent. Cussà no va ser a temps de renovar el contracte amb l’editorial per Formentera Lady, el 2021. Per tant, el vincle havia caducat i els drets s’havien d’actualitzar, i a l’hora de fer-ho el desenllaç ha estat idèntic al de L’Albí: un canvi de mans.

Comanegra viu un moment dolç i, de fet, ja va estrènyer vincles amb Cussà en l’última etapa de la seva vida. Va publicar-li El primer emperador i la reina Lluna, que poc després de la mort de l’autor guanyaria el premi Crítica Serra d’Or de novel·la. També amb Comanegra, Cussà va deixar encarrilada una última obra, Les muses, i l’editorial en va publicar la primera edició el març passat.

La Trilogia de la Civilització serà per primera vegada al mercat íntegrament

De fet, Les muses és l’últim llibre de la Trilogia de la Civilització, un cicle de novel·les d’aventura i aire històric que formen La serp (2001, Columna), El Ciclop (2017, L’Albí) i Les muses (2022, Comanegra).

La serp fa anys que està descatalogada, però Comanegra en publicarà una reedició que tornarà a posar el títol al mercat comercial. A més, l’editorial barcelonina ha aconseguit els drets d’El Ciclop i també en publicarà una reedició. Això farà que, per primera vegada, els tres llibres de la Trilogia de la Civilització estiguin en el mercat catalogat, ja que quan L’Albí va editar El Ciclop, feia anys que La serp havia quedat descatalogat.

Comanegra també ha aconseguit els drets dels dos títols sobre els anys foscos de Cussà amb l’heroïna, és a dir de Cavalls salvatges i de Formentera Lady. La primera va ser editada inicialment per L’Albí i la segona, per LaBreu. Així, amb el canvi d’any, totes dues editorials perdran el dret d’edició dels dos títols, tal com els mateixos editors van fer públic en un acte d’homenatge a Cussà, el 8 de setembre, a la llibreria Calders de Barcelona, en el marc de la Setmana del Llibre en Català.

Jaume Huch, “dolgut” per les formes de l’agència literària

L’editor Jaume Huch, de L’Albí, ha explicat a l’Aquí Berguedà que se sent “dolgut” per les formes com s’ha fet el moviment. Huch era íntim amic de Cussà, més enllà de ser el primer editor que va publicar-li obres. També és una persona propera als hereus i, de fet, va ser ell mateix qui els va recomanar contactar amb una agència literària per encaminar el llegat de Cussà i, fins i tot, va ser el mateix Huch qui els va suggerir que piquessin la porta d’Asterisc Agents. En tenia bones referències d’altres escriptors propers a la seva figura o a la de Cussà com Joan-Lluís Lluís o Matthew Tree.

Per això, quan al cap d’uns mesos des d’Asterisc Agents van citar Jaume Huch per parlar sobre Jordi Cussà, l’editor berguedà s’esperava de tot menys el que va trobar a l’altra banda de la taula. Ell ho veu com “una operació encoberta” i lamenta que se li expliqués la situació, quan tot ja estava dat i beneït. De fet, assegura que, parlant-ne abans, estava disposat a arribar a acords i fer el que calgués perquè l’obra de Cussà tingués el màxim de recorregut: “Soc el primer interessat en què això passi. Ho he estat tota la vida”. La prova -diu- és que mai va posar bastons a les rodes quan Cussà rebia ofertes d’altres editorials per publicar llibres, sinó tot el contrari: l’empenyia a fer-ho.

I ara la situació, tant per a L’Albí com per a LaBreu, és delicada. Emocionalment, Huch se sent decebut. I, a banda, té centenars d’exemplars, tant d’El Ciclop com de Cavalls Salvatges, al magatzem, i és del tot impossible que aconsegueixi vendre’ls tots abans de finals d’any.

Per la seva banda, la responsable d’Asterisc Agents, Carlota Torrents, defensa que el moviment “no és una qüestió de diners, sinó de projecte”. Ho ha dit en declaracions a El Núvol, on assegura que és “conscient que treu el llibre de les mans de l’amic”, però defensa que “calia apostar per un projecte que no va simplement de reeditar, sinó de fer l’edició definitiva d’unes obres que l’autor va revisar i anotar profusament de cara a futures edicions”.

La família reivindica la potenciació de l’obra de Cussà

Fonts de la família han apuntat a l’Aquí Berguedà que, a diferència del que s’ha publicat en alguns mitjans, “l’oferta econòmica de Comanegra no ha prevalgut en absolut”. Els hereus es van encomanar a una experta, l’agent literari, per intentar “mantenir, conservar i promoure tota l’obra de l’autor (des de la primera fins a l’última)”.

L’agència va creure que la proposta de Comanegra complia amb aquest objectiu i era engrescadora, i els hereus hi van confiar. Tanmateix, la família recalca que no tenen res en contra de L’Albí, sinó tot el contrari: insisteixen que el tracte amb l’editorial i amb el propi Jaume Huch sempre ha estat excel·lent.

De fet, l’editor berguedà fa mesos que dona voltes a nous projectes per donar a conèixer textos encara desconeguts de Cussà i confia que, malgrat la polèmica sorgida ara, ho podrà plantejar als hereus en el futur per fer-ho realitat.

Les noves edicions de Comanegra

El que està clar és que a partir del 2023: el nom de Cussà queda íntegrament vinculat a Comanegra. Com a mínim, pel que fa a les obres que ja s’han editat alguna vegada.

L’editorial barcelonina explica en un comunicat que “la mostra més evident de la importància que l’autor donava a aquestes obres és que les va deixar perfectament revisades, amb anotacions sobre les edicions precedents, en el seu arxiu personal“. I promet que totes les seves futures edicions d’obres de Cussà tenen sentit perquè incorporaran canvis importants per millorar les anteriors.