L’oposició del Consell vota en contra de l’augment del rebut de deixalles, però l’apujada tira endavant

ERC i la CUP critiquen que, d'una banda, es faci el porta a porta per reduir l'entrada de tones a l'abocador, però en canvi es tingui un tacte especial cap a les empreses perquè n'hi aboquin

No hi ha hagut unanimitat en l’aprovació del nou rebut de les escombraries. Estava cantat que el govern del Consell Comarcal ho tiraria endavant aprofitant la majoria, però era una incertesa el posicionament que adoptaria l’oposició. I els vots opositors han estat tots en contra. Al ple d’aquest dimecres, però, ERC i la CUP s’han alineat en discursos pràcticament calcats que han posat el focus en el preu que han de pagar les empreses per entrar tones a l’abocador comarcal.

Tots dos grups han criticat que, d’una banda, s’apostés pel porta a porta per reduir l’entrada de tones de residus a l’abocador, però, en canvi, el preu d’entrada de tones industrials (les que porten les empreses) no s’equipari als costos i això incentivi a les empreses a llançar-los aquí i no a abocadors veïns. Des del govern, el president, Josep Lara, ha admès que “hi ha un precedent en què es van intentar equiparar costos i van deixar d’entrar residus”, i això va incrementar encara més el dèficit que generava el servei.

El cas és que l’oposició ha defensat que votava en contra dels canvis en el rebut de les escombraries perquè ha trobat a faltar més planificació i estudi per part del govern. I això ha fet pujar la mosca al nas al govern, que ha retret als opositors que “hi ha hagut espais i temps per fer el debat” i arribar al ple d’avui amb la unanimitat tancada.

Per la seva banda, els opositors han dit que els arguments que han portat avui al ple els havien exposat en totes les reunions prèvies i han afegit que s’han fet propostes per intentar corregir una mica el dèficit del servei, però per alguna raó o altra s’han desestimat.

De fet, el conseller republicà Ramon Camps ha lamentat que “el 2019 ja vam veure que el porta a porta era deficitari i ara, tres anys després, som en el mateix punt”. Des de la CUP, Sebastià Prat ha complementat el discurs de l’altre grup opositor afegint que “seria més fàcil de justificar aquest augment del 10,2% per als ciutadans, si per una altra banda es busquen vies per reduir el dèficit”. I ha posat sobre la taula aquesta regulació del preu d’entrada a l’abocador per a les empreses i estudiar el cost que suposa el servei per a les grans superfícies de més de 800m2.

També hi ha volgut dir la seva, des del govern, el conseller del PSC i vicepresident, Abel Garcia. En aquest cas, el portaveu socialista ha retret als dos grups de l’oposició que no ha vist “aportacions tangibles” i ha assegurat haver tingut “la impressió que s’han llegit les ordenances mitja hora abans del ple”.

Tant Garcia com el president Lara s’han mostrat decebuts amb ERC i la CUP pel que han entès com un ‘no’ sorprenent i poc justificat. I això ha acabat decebent a l’altra meitat del ple. Al final de la sessió, el republicà Ramon Camps ha defensat que sí que es pot fer política amb el rebut de les escombraries: “No sé què entenen per fer política, jo entenc que soc aquí per representar qui m’ha votat i per dir el que penso de les coses”. I Ivan Sánchez, de la CUP, ha defensat que, durant tot el mandat, ha fet -a parer seu- “una oposició constructiva i aportant idees” i ha admès que li han sabut “greu” alguns dels retrets que el seu grup ha rebut per part del govern, un cop anunciat el ‘no’ a la qüestió.

Sigui com sigui, el ‘no’ dels opositors i les decepcions a banda i banda del ple no canvien el guió en absolut: el rebut de les escombraries pujarà un 10,2%. Un estudi de costos recomanava fer-ho més d’un 30% (l’oposició al ple ha posat sobre la taula que l’estudi parla d’un 38%), però el govern ha tirat endavant la idea d’apujar-ho poc més d’un 10%. És l’increment que marca l’apujada de l’IPC.

El servei, però, com molts altres. continuarà generant un dèficit a les arques comarcals,. Ara bé, el govern confia que, en el cas dels residus, el podrà reduir amb el pas dels mesos amb la licitació del nou concurs de recollida i amb el retorn del cànon per tones entrades a l’abocador.

X