Les parets del convent de Sant Francesc ja respiren de Martín

Aquest dijous s'ha inaugurat la mostra que durant mesos han preparat Jaume Capdevila i Salvador Vinyes i que ensenya com mai abans la persona que hi ha darrere de l'artista i en reivindica la qualitat de l'obra

“Avui és un gran dia per a Berga”, segons l’alcalde. S’estrena una exposició que recull tota mena d’obres d’art de Josep Maria de Martín i documents inèdits escrits per un dels grans noms de la història cultural i artística del Berguedà. L’han cuinat a foc lent durant mesos el ninotaire Jaume Capdevila ‘Kap’ i el dissenyador gràfic Salvador Vinyes, que s’han definit com a “deixebles i amics” de Josep Maria de Martín. I el resultat és un itinerari deliciós al convent de Sant Francesc, farcit de matisos i accents que ajuden a explicar la figura de l’artista i, en certa manera, la història de Berga.

L’exposició s’ha estrenat aquest dijous, a les 7 de la tarda, i es podrà visitar de dijous a diumenge, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h, fins a finals d’any. A partir del 2 de gener, la mostra continuarà oberta, però modificarà els horaris de visita: es podrà gaudir dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.

Jaume Capdevila ha recordat que de Martín és “complex” d’entendre. Precisament per això han fet una exposició on donen “eines per entendre’l” però “no el donem mastegat”. En aquest sentit, Salvador Vinyes ha complementat que “algú passejarà una estona i ja ho donarà per vist i algú altre vindrà un dia i tornarà l’endemà per seguir contemplant les obres”.

L’exposició més humana sobre de Martín

No és la primera exposició que Berga acull sobre de Martín. Se’n va fer una a principis de segle, amb l’artista encara en vida. Aquesta vegada, però, la mostra de Sant Francesc recull documents inèdits i posa les mans als calaixos més privats de la vida de l’artista: fins i tot hi ha cartes que de Martín escrivia als seus amics i que ajuden a entendre millor quina persona s’amagava darrere de l’artista.

De fet, Jaume Capdevila ha reivindicat que “molta gent recorda de Martín com una persona seriosa, que passejava un gos molt estrany, però potser no coneixen les seves inquietuds intel·lectuals, el seu sentit de l’humor i el seu rigor extrem… Tot això ho hem volgut mostrar i fer evident”.

Jaume Capdevila, explicant de Martín a alumnes de visita a l’exposició. M.C.

Vinyes ha afegit que era una persona generosa i oberta a dialogar de tot. Precisament el dissenyador berguedà ha explicat que va conèixer de Martín aturant-lo pel carrer, després de saber que l’il·lustre dibuixant havia exalçat un dels seus cartells. “Em va dir que l’anés a veure a casa a les 4 i des d’aleshores cada tarda l’anava a veure una estona i passàvem hores parlant”, recorda.

Una exposició feta a quatre mans i en un estira-i-arronsa constant

“Com collons ordenem tot això?”. És una pregunta que tant Vinyes com Capdevila han reconegut haver-se fet en més d’una ocasió. Asseguren que han fet “un tàndem boig” perquè “hem fet el que ens ha donat la gana”, però l’un ha frenat l’altre i estan “molt satisfets de l’encaix que ha tingut tot plegat”. “El Jaume venia amb tones de documents i semblava impossible encabir-ho tot”, recorda Vinyes; “allà on el Salvador es passava tres pobles, jo frenava. I quan jo començava a accelerar, el Salvador em deia que parés el carro”.

Salvador Vinyes, a la roda de premsa de presentació de l’exposició. M.C.

I així s’ha fet un recull que explica totes les facetes de l’artista, des del pintor, caricaturista i poeta, fins a l’intel·lectual de referència del seu temps, passant per unes cartes que reflecteixen la capacitat per canviar de registre i adoptar un to molt diferent del que recorden molts berguedans que van coincidir amb ell.

Dues activitats complementàries

Els mateixos Vinyes i Capdevila comandaran una de les activitats complementàries que es preparen per a l’exposició. Serà dissabte, 3 de novembre, a les 12 del migdia. Com a comissaris de la mostra, faran una visita guiada i, per participar-hi, caldrà inscriure’s al Museu Comarcal de Berga, enviant un correu electrònic a aj022.ofturisme@ajberga.cat o a trucant al telèfon 93 821 13 84.

L’altra activitat paral·lela serà dissabte, 19 de novembre, a les 6 de la tarda. Abel Figueres, llicenciat en Belles Arts, catedràtic d’Ensenyament Secundari i professor del Batxillerat d’Arts Plàstiques, Imatge i Diseny, presentarà el llibre ‘Gabriel Ferrater. L’art de la pintura’. Ferrater va ser un dels grans amics de Josep Maria de Martín.

Les parets del convent de Sant Francesc respiren de Martín des d’aquest dijous. M.C.

Un catàleg de col·leccionista

L’exposició compta amb el suport de l’Àmbit de Recerques del Berguedà, que n’ha editat el catàleg amb material que és a la mostra i, fins i tot, obres que finalment no s’hi han pogut encabir.

Josep Cunill, membre de l’entitat, s’ha mostrat agraït de poder participar en el projecte, ha definit el catalèg com a “magnífic” i ha estès la mà per “continuar treballant en tot allò que contribueixi a divulgar el coneixement sobre de Martín”.

D’esquerra a dreta: Jaume Capdevila, Carlos de Martín (germà de l’artista), Josep Cunill (Àmbit de Recerques), Salvador Vinyes i Ivan Sánchez. M.C.
X