L’ACA anuncia una inversió de 16 milions al Berguedà fins al 2033 per tenir depuradores a tots els nuclis urbans

El director de l'ens, Samuel Reyes, anuncia davant els alcaldes de la comarca que invertirà 9,9 milions d'euros fins al 2027 i 6,1 més fins al 2038

No tenir depuradora és un dels grans maldecaps de molts ajuntaments de la comarca. Ho és perquè el problema per al medi ambient és evident: les aigües brutes que surten de les cases no se sanegen i acaben al riu. Una de les grans reivindicacions dels últims anys és la d’Avià, que fins fa pocs mesos era l’únic poble de Catalunya de més de 2.000 habitants sense depuradora. Amb la depuradora, la riera de Coforb fa una altra cara perquè ja no s’hi aboquen aigües brutes. I ara l’ACA ha anunciat que vol replicar-ho en 20 zones més fins al 2033 per tenir tots els nuclis urbans del Berguedà sanejats en onze anys.

El director de l’ACA, Samuel Reyes, ho va explicar ahir en una trobada amb els alcaldes de la comarca, a Castell de l’Areny. L’ACA invertirà 9,9 milions d’euros fins al 2027 i 6,1 fins al 2038. En concret, es preveu fer depuradores a municipis que no en tenen, com Vilada, Castell de l’Areny, Saldes (inclou Feners i Maçaners), Montclar, Olvan i Cal Rosal. També se’n faran a nuclis com el de Sorribes (Gósol), Gargallà (Montmajor), Torre Piquer, Graugés i la Plana (Avià), Espinalbet (Castellar del Riu), les colònies de Viladomiu Nou i Vell i Cal Bassacs (Gironella), l’Ametlla de Casserres o Malanyeu (la Nou). L’ens també preveu ampliar estacions com la de Cercs (per depurar les aigües de les cases de Sant Josep), Montmajor, Gironella, Berga i la Pobla de Lillet.

En la trobada amb els alcaldes, l’ACA també va informar que en els últims tres anys, ha atorgat gairebé un milió i mig d’euros en subvencions per a l’abastament d’aigua a diferents municipis del Berguedà. A més també ha atorgat un total de 127.113 euros en ajudes per la compra de camions/cisterna per emergències. També s’han concedit 319.365 euros per obres de protecció davant d’avingudes i 99.284 pel manteniment de lleres de rius.

X