La municipalització total de l’aigua a Berga s’allunya: “No serà del tot directa”

El regidor de Municipalitzacions, Ramon Camps, deixa caure que la gestió no podrà ser totalment municipal, tot i que insisteix a buscar la fórmula absorbir el màxim del servei

Ramon Camps, al centre de la imatge, durant el ple de juliol del 2022. MARC CANTURRI

La municipalització de l’aigua a Berga s’allunya. Com a mínim, de forma directa al 100%. Era la gran fita de l’àrea de Municipalitzacions que es va crear amb l’entrada d’ERC al govern i, de fet, encara no està descartada. Això sí, per primera vegada, aquest dijous al ple de gener el regidor de l’àrea, Ramon Camps, ha deixat caure que els resultats dels primers estudis apunten cap a una gestió que “no serà del tot directa”.

El govern format per la CUP i ERC ha deixat clar des d’un primer moment que la fórmula que més els convenç és la gestió directa del servei a través de l’empresa municipal BRG Serveis. I durant els últims mesos s’ha tibat d’experts per disposar dels informes que validin (o no) que l’Ajuntament serà capaç d’absorbir el servei i fer-ne una gestió eficient.

I és en això últim, en l’elaboració d’aquests informes per part d’especialistes, on govern i oposició s’han enganxat en més d’una ocasió. Des del govern, Ramon Camps ha defensat sempre que l’Ajuntament ha treballat en diverses línies per estudiar, tant els pros i els contres de municipalitzar l’aigua com l’escenari d’una nova externalització del servei. L’oposició, en canvi, ha acusat en diverses ocasions el regidor de posar massa interès a forçar que l’informe sobre la municipalització surti positiu i l’Ajuntament tingui via lliure per aplicar-la.

I aquest dijous, al ple de gener, hi ha tornat a haver estira-i-arronsa. Des de Junts, Ferran Aymerich va recriminar al govern que l’última municipalització que va fer, la de la residència, hagi derivat en “un centre gestionat pitjor del que es feia anteriorment”. Per això, el portaveu del grup va expressar els seus dubtes sobre si l’Ajuntament seria capaç de fer una gestió “competent i eficient” de l’aigua, atesos els precedents.

En la mateixa línia, el portaveu del PSC, Abel Garcia, va apuntar que, amb els números que hi ha sobre la taula, és molt complicat definir els diners que es necessitaran en el pressupost d’aquest 2023 per municipalitzar l’aigua. Garcia va expressar els seus dubtes sobre aquests càlculs i va demanar al govern es plantegi seriosament externalitzar el servei: “De què servirà fer una gestió directa, si acabem externalitzant?”.

En el torn de rèplica, Ramon Camps va reivindicar que també s’està estudiant la gestió no directa del servei i va ser aleshores quan va deixar caure que, amb la informació que s’ha recollit fins ara, poden afirmar que la gestió final “no serà del tot directa”. Tanmateix, el regidor republicà va retreure a l’oposició que sigui tan crítica als plens sobre aquest aspecte i que qüestioni els informes, però que en les reunions internes no els discuteixi.

Aquesta última afirmació va derivar en un frec a frec entre Camps i el portaveu de Junts, Ferran Aymerich. El de Junts va retreure al regidor de Municipalitzacions que els experts ja apunten que l’Ajuntament no està preparat per assumir el servei. Camps va respondre que estan revisant i ajustant els costos per veure si hi pot haver un encaix per la municipalització i va defensar que els informes no els redacta ell, sinó els especialistes: “No ho fem nosaltres perquè surti el que volem”. I això va acabar d’encendre el debat.

Aymerich va etzibar que “ningú d’aquí és expert en gestió d’aigua” i “vostès [el govern] són els que manen i han pogut destinar uns diners perquè un expert els faci l’informe”. Camps va replicar recriminant a l’oposició que només es fixi en el que diu l’expert que els dona la raó i que aposta per la no municipalització. I va afegir que l’altra banda, la que el govern ha contractat per estudiar l’assumpció del servei, ho veu amb més bons ulls. I Aymerich va tancar l’assalt retraient a Camps que l’expert a qui fa cas l’oposició és “el que va guanyar un concurs públic”, mentre que l’altre especialista va ser escollit pel govern, fet que ja d’entrada li genera més dubtes: “El va designar vostè a dit amb un menor”.

Tot plegat, va aparèixer en el ple per la inclusió en l’ordre del dia d’una nova pròrroga de la comissió de polítics i tècnics que està estudiant la municipalització de l’aigua. Es va posar en funcionament el juliol i havia de durar tres mesos, però aquesta tardor passada es va haver de prorrogar tres mesos més perquè no s’havia acabat la feina, i ara s’ha hagut de repetir el moviment. Això implica que la comissió treballarà fins a l’abril i que la municipalització de l’aigua no tornarà al ple fins a l’última sessió del mandat.

X