Els envasos, el paper i la resta es baixaran en un cubell a Berga, amb el nou contracte de recollida

És el que ja passa a la resta de municipis. A Berga, però, en el moment de la implantació es va descartar per no atapeir les entrades dels blocs de pisos de cubells. Ara el Consell ho veu viable i preveu posar arbres metàl·lics on penjar els cubells, tal com ja passa en altres comarques

Les bosses de plàstic i de resta del porta a porta tenen els mesos comptats a Berga. Amb el nou contracte de recollida, el Consell Comarcal ha decidit implantar-hi els cubells multi-fracció que ja funcionen des del 2018 a la resta de municipis de la comarca on hi ha porta a porta.

En el seu moment, fa més de quatre anys, es va optar per les bosses a Berga per no atapeir de cubells les entrades dels blocs de pisos, en especial els dies que hi ha doble recollida: per exemple, els dijous, quan es recull a la vegada l’orgànica i el plàstic. Ara, però, el govern comarcal ho veu factible i estudia la possibilitat de posar arbres metàl·lics on penjar els cubells i evitar, així, el desgavell de bujols al carrer.

El conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, ho ha detallat aquest dilluns al matí en l’acte de presentació de la pròrroga del pagament de les bosses d’envasos de Berga per part de l’empresa Tractaments Ecològics, que és qui fa la recollida. Ara l’empresa ha invertit uns 60.000 euros en prop de 130.000 bosses que haurien de servir per abastir la població durant el pròxim trimestre i fer que el ciutadà no les hagi de pagar.

Aquests tres mesos serveixen de marge al Consell per licitar el nou contracte de recollida. El president, Josep Lara, confia poder-ho desencallar aquest febrer. De fet, ja volia portar-ho al ple de desembre, però va retirar el punt de l’ordre del dia per buscar més consens amb l’oposició i poder resoldre els dubtes que hi havia. Si aconsegueixen tirar-ho endavant en les pròximes setmanes i la licitació arriba a bon port, el contracte entrarà en vigor i els cubells multi-fracció apareixeran en escena a Berga per primera vegada.

Tant les bosses d’envasos com les de resta havien de servir per quantificar. Cadascuna havia de permetre poder llegir de quina casa venia i, així, descobrir qui feia bé el reciclatge i qui no. Tot plegat, amb la idea d’instaurar el pagament per generació, que encara a dia d’avui és la gran tasca pendent del sistema porta a porta al Berguedà.

Amb el nou contracte -ha explicat Linares-, la lectura es podrà fer amb els cubells, que portaran xip i, per tant, es podran associar a cada domicili. El conseller ha afegit que, darrere, hi haurà un sistema informàtic que facilitarà les lectures i el seu estudi.

Fins que això no arribi, les bosses grogues del porta a porta continuaran sent de franc, gràcies al mecenatge de l’empresa que fa la recollida. La directiva Marta Freixa ha destacat que ho fan perquè l’acció “forma part de tot el que nosaltres volem, que és el reciclatge” i ha reivindicat l’eslògan “un residu, un recurs”, detallant que les bosses estan fetes amb material reciclat.