La nova recollida de residus als pobles petits del Berguedà tira endavant, però la unanimitat es trenca

L'oposició assegura que hi ha pobles que no saben res del nou sistema de recollida de residus des de fa mesos, mentre el govern defensa que s'ha fet un treball de camp durant mesos i s'ha anat a cada poble a explicar-ho

La unanimitat amb la qual fa més de quatre anys el porta a porta va aterrar al Berguedà, aquesta vegada no ha estat possible. El ple extraordinari d’aquest dilluns a la seu del Consell Comarcal va servir per evidenciar les diferències en les postures de govern i oposició. Si bé tothom coincideix que cal un canvi de model als pobles petits per equiparar el nivell de reciclatge que ja s’ha assolit allà on es fa el porta a porta, ha quedat clar que no hi ha entesa pel que fa a la manera com s’està desenvolupant i com s’ha de portar a terme en el futur.

El ple havia de servir (i va servir) per aprovar els plecs del nou contracte de recollida de residus. Des del govern, el president, Josep Lara, i el conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, van obrir el debat plenari detallant el que ja havien explicat als mitjans de comunicació uns dies abans. El nou contracte implicarà l’arribada d’un nou model de contenidors intel·ligents als municipis petits, que encara funcionen amb el sistema convencional i tenen nivells de reciclatge baixíssims. També hi haurà canvis als municipis del porta a porta, on s’instal·laran també contenidors intel·ligents a les illetes d’emergència, per controlar millor els residus que s’hi aboquen i augmentar la quantitat de dades que es tenen al respecte.

El conseller Linares va defensar que, durant molts mesos, el govern i els tècnics del Consell han fet “un treball de camp”, poble per poble, per detectar les necessitats que hi ha a cada zona i ajustar-les al nou model. Linares també va detallar que haurien volgut impulsar el nou model fa molt de temps, però la pandèmia ho va endarrerir tot. La maquinària es va reactivar a principis de l’any passat, amb les visites als municipis i el recull de les sensibilitats d’alcaldes i alcaldesses.

Vicenç Linares, conseller de Medi Ambient, en la seva intervenció durant el ple. CCBERGUEDÀ

ERC critica que no tots els ajuntaments estan al cas de tot

ERC i la CUP van coincidir bastant amb els arguments que els van acabar empenyent a votar en contra. Per part dels republicans, Isaac Lozano va lamentar que hi continuen havent errors de càlcul en el nou contracte de recollida, malgrat que des de l’oposició es va advertir de la seva existència en reunions prèvies.

Lozano també va criticar que “el Consell no ha actuat com a canalitzador de les voluntat municipals. I va exemplificar que l’Ajuntament de Viver i Serrateix no era coneixedor dels canvis d’illetes que finalment s’han aprovat al ple. L’alcaldessa del municipi ha confirmat a l’Aquí Berguedà que no en sabia res. A Vallcebre -va afegir Lozano-, l’alcalde es troba en una situació similar.

Per tot plegat, el conseller d’ERC va demanar al govern que votés en contra de la proposta que ells mateixos portaven a ple o, com a mínim, s’abstinguessin. Tant una cosa com l’altra hauria provocat la no aprovació del punt i, per tant, hauria endarrerit uns mesos més la licitació del contracte.

Des del govern, el president va replicar que hi ha hagut una feina exhaustiva, municipi per municipi, i tot i que va reconèixer que hi podien haver dubtes en alguns punts, el treball de camp havia existit. Lara també va apuntar que cal licitar d’una vegada el concurs, deixant clar que el govern en bloc votaria a favor.

La CUP posa en dubte els números i l’estructura de la comissió de residus

Des de la CUP, el conseller Sebastià Prat va argumentar que el vot en contra responia a diversos motius, entre els quals hi havia el raonament que fa l’equip de govern, el nou model o la implicació dels municipis. D’entrada, Prat es va referir al dèficit que genera l’actual servei i va expressar els seus dubtes sobre si, amb el nou contracte, tal com està redactant, es resoldrà. “Estem en una situació de dèficit i licitem un servei que costa encara més”, va dir el conseller de la CUP, alertant que això acabaria repercutint en la butxaca del ciutadà.

Però on es va aturar més el conseller cupaire va ser en la participació que havien tingut els municipis en tot el procés. Prat va lamentar que “els ajuntaments podrien haver estat aliats en tot aquest procés” i fins i tot va suggerir que podrien haver participat econòmicament en algun moment per abaratir els costos que acaba assumint el Consell.

Pel que fa a la comissió de residus, la CUP va defensar que la percep com “una manera de controlar com es desenvolupa aquest ple”. Segons ells, “el que pertocaria és haver-hi un contacte directe i constant amb els ajuntaments”.

El PSC estira les orelles a l’oposició

El conseller socialista, Abel Garcia, també va voler agafar el torn de paraula, tot i que habitualment s’alinea amb la visió del govern. Aquesta vegada també va fer-ho, però va intervenir per retreure als opositors que els dos mesos que s’ha endarrerit el procés no han servit per res: “La postura no ha canviat i s’han fet moviments per arribar al consens”.

Garcia també va criticar que el lloc on s’havien d’expressar els dubtes de l’oposició era a la comissió de residus. I va defensar que la composició de la comissió s’havia acordat en el moment de la seva constitució.

Els plecs del contracte es van aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern i amb els vots contraris d’ERC i la CUP. Com que era una sessió extraordinària, només es va tractar el punt que constava a l’ordre del dia i no hi va haver apartat de precs i preguntes.

X