Final del conflicte entre vestidors de plens i saltadors de maces

Un decret d'alcaldia pactat entre totes les parts reconeix els saltadors de maces de Lluïment i de Patum completa com un grup amb autonomia i, a la vegada, ratifica que els vestidors continuen encarregant-se de custodiar els fuets i de gestionar els salts dels passacarrers

Maces de Lluïment. MARTA PONT

Adeu a la tensió entre vestidors de plens i saltadors de maces. Després de mesos de negociacions a tres bandes entre vestidors, saltadors i ajuntament, l’alcalde ha signat un decret pactat que posa sobre paper uns acords amb què totes les parts donen per resolt el conflicte que arrosseguen des de fa anys.

A grans trets, els saltadors de les maces de Lluïment i Patum completa aconsegueixen l’autonomia que feia anys que exigien a l’hora d’organitzar i gestionar els salts i també passen a tenir representant a les reunions del Consell Municipal de Patum. De fet, en el document de temes tractats de la reunió del Consell del febrer, hi apareix la nova composició de l’òrgan i ja hi figura Maria Casals Pons com a representant dels saltadors de maces de Lluïment i nit a la plaça i Martí Ballús Edo, com a suplent.

Per la seva banda, la comparsa dels vestidors de plens i maces manté totes les funcions que històricament ha fet, més enllà de la preparació dels salts de plens: són els encarregats de custodiar els fuets i de gestionar els salts de maces dels passacarrers de dimecres i dissabte.

Es reconeix l’autonomia dels saltadors

L’acord no estipula la creació d’una comparsa nova per als saltadors, però sí que se’ls passa a considerar una colla que funciona amb autonomia i que té representació a les reunions del Consell Municipal de Patum, com els caps de colla de cadascuna de les comparses.

Aquesta autonomia, que ara ha quedat per escrita, permetrà als saltadors “poder fer i desfer” a nivell organitzatiu pel que fa als salts de Lluïment i Patum completa. Els vestidors que ho vulguin també podran donar un cop de mà als saltadors a l’hora d’organitzar, però amb el decret queden definits els àmbits d’actuació de les dues parts.

Dos salts de Lluïment a sorteig

Maria Canals, representant dels saltadors, ha explicat a l’Aquí Berguedà que també s’ha pactat que cada Patum se sortejaran 2 salts de maces de Lluïment. “L’any passat va tenir molt bona rebuda i ens sembla bé assimilar-ho amb el sorteig públic que també es fa d’un 10% dels salts de plens”, ha explicat Canals.

Així, hi haurà una plaça de maça de Lluïment de dijous a sorteig i una altra de diumenge. El sorteig també el centralitzarà l’Ajuntament, com passa amb el dels salts de plens. Canals, a més, ha recalcat que a les Patums completes se seguirà amb el mateix mecanisme: es faran cues darrere cada maça i els patumaires les podran anar agafant per ordre de la fila, tal com passa als salts del passacarrers, que en aquest cas organitzen els vestidors.

Ferida tancada

Precisament, el fet que una part dels salts de maces se sortegessin era un prec que la comparsa dels vestidors va posar sobre la taula durant les negociacions. El cap de colla, Joan Sala, ha celebrat que l’acord final ho garanteix i ha donat per resoltes “totes les friccions i problemes” que han sorgit en els últims anys.

Tant Sala com Canals han coincidit en l’entesa i la bona predisposició al diàleg que han imperat durant les negociacions i confien que, amb el decret d’alcaldia signat aquestes últimes setmanes, es tanqui per sempre més una ferida que feia anys que sagnava.