El segon debat electoral a Berga ha apujat considerablement el to de la campanya. El va organitzar l’ACEB, a la seva seu, i el va moderar el membre de la junta Xavier Gual, aquest dimecres al vespre. A la trobada hi van assistir sis dels set candidats (el del PP, Xavier Serrahima, va tornar a faltar) i, tot i que es va centrar preferentment en temes econòmics, també va resseguir molts punts purament polítics.
L’actual alcalde i candidat de la CUP, Ivan Sànchez, va reivindicar la inversió de més d’un milió d’euros que s’ha fet al polígon de la Valldan i la creació, de cara al futur, d’una marca única de polígons industrials berguedans, amb el d’Olvan com a punta de llança. Ramon Caballé, de Junts, va incidir especialment en la pèrdua de subvencions dels governs de la CUP i la manca de lideratge. Moisès Masanas, d’ERC, va insistir que no renega de la feina del govern amb CUP, però entén que cal una empenta i que la pot liderar ell. Abel Garcia, del PSC, va ser especialment crític amb el desgavell intern de l’Ajuntament per -segons ell- una falta de lideratge. Judit Vinyes, de Berga Grup Independent, va distribuir retrets entre tots els seus rivals, des dels que formen govern (CUP i ERC) fins als que els havien precedit (Junts) i, fins i tot al PSC, com a membre del govern comarcal. I Francesc Ros, d’En Comú Podem, va elevar el to del debat en diverses intervencions en què criticava la inacció del govern i la pèrdua de temps en debats estèrils.
La lentitud en els tràmits preocupa l’empresariat
El debat va centrar una part en la burocràcia i el funcionament tècnic de l’Ajuntament, al·legant que la lentitud en les tramitacions és un dels aspectes que més preocupa l’empresariat. Pràcticament tots els grups, excepte la CUP, van coincidir que cal, o bé ampliar el nombre de tècnics a l’Ajuntament, o bé millorar en l’eficiència i en les maneres de treballar.
Judit Vinyes, del grup independent, va deixar clar que la seva opció és ampliar l’entramat tècnic per poder tenir més projectes a punt quan surtin subvencions. Abel Garcia, del PSC, i Ramon Caballé, de Junts, van coincidir que el que cal és un canvi de lideratge. Garcia va comparar-ho amb el futbol: “Un equip pot tenir grans jugadors i amb bons sous, però normalment quan les coses no van bé el primer que salta és l’entrenador”. I Caballé va defensar que “segurament cal canviar el cap de Serveis Tècnics” i “pensar bé on destinem més recursos i on no n’hi hem de posar tants”.
Per la seva banda, Moisès Masanas, d’ERC, entén que el principal problema que troba un empresari quan vol contactar amb l’Ajuntament és que parla cada cop amb una persona diferent: “Hi ha d’haver un interlocutor únic i si guanya ERC, serà l’alcalde, és a dir, jo mateix”. Masanas va clamar per una col·laboració publicoprivada més estreta i va reconèixer que “no s’ha facilitat prou l’economia des de l’Ajuntament”. I entén que revertir-ho és una urgència, perquè “Berga ha de créixer per evitar un problema greu d’envelliment”.
En aquest apartat, l’actual alcalde, Ivan Sànchez, va defensar que en els últims anys la CUP ha estat capaç de reforçar diferents àrees a l’Ajuntament i que els pressupostos del 2023 ja deixen entreveure que es continuarà fent-ho. L’alcalde, això sí, va admetre que “tràmits com els permisos d’obres van més lents del que voldríem”, però va defensar que creu que estan en el camí per posar-hi remei.
El POUM i el desenvolupament urbanístic, punt de xoc general
El POUM va tornar a ser un tema recurrent, tal com ja va passar en el primer debat. Caballé, de Junts, va treure pit de ser el primer partit que ho va posar sobre la taula en aquesta campanya i va defensar que és necessari per tenir una estratègia definida i pactada entre tots els grups. El socialista Abel Garcia ho veu diferent i apunta que “abans de crear un POUM, cal crear allò que va pactar la CUP: una visió per sobre d’un mandat”.
Des d’ERC, Moisès Masanas va seguir desmarcat de la majoria i va insistir que l’ajuntament acaba d’aprovar un Pla Local d’Habitatge que es basa en el POUM actual i que, sota el seu parer, seria un error canviar de POUM ara. Per a Masanas, el que cal són modificacions parcials del POUM actual: “Fer un POUM és parar una ciutat mínim 4 o 5 anys. El POUM no és dolent, tenim una bona eina, el problema és que no hem tingut la capacitat i el lideratge per desenvolupar-lo”.
Tot plegat va portar a parlar dels Pedregals i el sud de la Rasa dels Molins. A la rasa dels Molins, Junts hi defensa fer un vial que connecti la futura estació de busos amb la C-16. Per a Vinyes, la prioritat absoluta hauria de ser els Pedregals i el torrent de Santa Eulàlia: “Em sembla una falta de respecte per als veïns d’aquestes zones que es parli de desenvolupar una nova urbanització, quan fa anys que esperen per desenvolupar la seva”. Caballé va replicar que sota cap concepte entenen que una cosa va en detriment de l’altra i que el vial que connecti amb la C-16 solucionaria molts problemes de mobilitat, malgrat que Vinyes va apuntar que la inversió que Junts imagina és “milionària i inviable”.
En aquest punt, Vinyes també es va enganxar amb Ivan Sànchez, de la CUP, que va deixar entreveure que el desbloqueig de la urbanització dels Pedregals és a punt de solucionar-se. Vinyes va replicar: “Permet-me que ho dubti”. I l’alcalde va etzibar: “Ja ho trobaràs”.
L’epíleg d’aquest bloc el va posar Francesc Ros, que va recriminar als últims governs “portar la ciutat per carreteres plenes de revolts, quan tothom sap que la distància més curta entre dos punts és una línia recta”. El candidat dels comuns va afegir que “podeu posar-li POUM, pam o Sant Pau, però el nom no fa la cosa, i el que cal és que la gent de Berga vegi que la ciutat avança i que es fa alguna cosa des de l’Ajuntament”.
Vinyes i Garcia xoquen a l’hora de parlar del Consell Comarcal
La candidata de Berga Grup Independent, Judit Vinyes, també va aprofitar una part del debat per radiografiar la situació política comarcal i va ser especialment crítica amb el Consell. “Hi ha una situació clara, que és que manen els partits polítics per sobre de tot. I nosaltres, com a capital, no hem vist cap mena de benefici que vingui del Consell Comarcal”. Per tot plegat, Vinyes es va presentar com “l’únic poder que pot tenir Berga per ser al Consell Comarcal i defugir de les lluites de partits”, gràcies a la previsible unió d’agrupacions d’electors que hi pot haver per tenir més cadires al ple comarcal.
L’argumentació va sorprendre al candidat del PSC, Abel Garcia, a qui tots els ulls van mirar quan Vinyes va parlar del Consell, atès que durant anys ha estat una de les principals veus del govern. Garcia va matisar que “si el Consell ofereix, però Berga defuig”, el problema no és de l’ens comarcal. I va posar alguns exemples: “On anava la pista d’atletisme? I on ha acabat? On anava l’estació d’autocaravanes? I els FEDER que s’han gestionat per diferents pobles que, a diferència de Berga, els han demanat?”.
També es va referir al Consell, el candidat d’ERC, Moisès Masanas, que va assegurar que s’ha d’evitar un nou episodi com el de fa quatre anys, a l’hora de constituir govern. Es referia a l’embolic a les agrupacions d’electors amb l’acta de Pep Llamas i a la investidura del govern de Junts, PSC i independents (primer sense Llamas, després amb ell), deixant la CUP i ERC a l’oposició. “Hem de ser seriosos a tots els nivells i pactar el millor Consell possible”, va dir el candidat republicà.
El candidat de Junts, Ramon Caballé, també va acabar sortint al pas per defensar el seu grup a nivell comarcal. I va apuntar que tenir contactes també és clau per atraure diners a la comarca i fer xarxa, i això -diu- Junts ho garanteix. De fet, en aquest aspecte, i tornant a Berga, Caballé va recriminar a la CUP no haver tingut prou lideratge i haver deixat escapar subvencions per no teixir prou vincles amb altres administracions. Per al candidat, amb Junts això s’acabaria, i va posar d’exemple casos com Vic o Igualada, on l’alcaldia de Junts “fa de motor tractor”.
Per al·lusions, Ivan Sànchez, de la CUP, va defensar que “a la Generalitat em coneixen per pesat. I fins i tot em coneixen a Madrid, cosa que era impensable per a molts, tractant-se de la CUP”.
La relliscada de Francesc Ros: “Inberga Tur és una empresa municipal”
Un dels grans exponents d’aquest increment del to del debat és el candidat d’En Comú Podem, Francesc Ros, que durant tota la trobada va mantenir una actitud molt més ofensiva que la que va tenir en el primer debat, a la televisió. Ros va recriminar amb insistència al govern actual inacció i falta de lideratge, tot i que no va aportar solucions massa profundes quan se li va preguntar.
Un dels moments més tensos del debat el va tenir a ell com a protagonista, juntament amb el candidat de la CUP, Ivan Sànchez. Després d’una sèrie de retrets del candidat dels comuns per la inacció en temes com l’estació de busos, els Pedregals o Queralt, Sànchez va replicar que, si Queralt estava com estava, era pel litigi amb Inberga Tur, l’empresa concessionària de l’hostatgeria. L’actual alcalde va interpel·lar el candidat Ros per demanar-li si sabia què era Inberga Tur i Ros va respondre “una empresa municipal”, davant l’estupefacció de la resta d’alcaldables. “És una de les coses que ha empantanegat Berga durant 20 anys. La gent ho sap de sobres, el que em preocupa és que no ho sàpiga vostè”, va concloure Sànchez.
Caballé i Sànchez coincideixen que ha de manar la llista més votada
En l’apartat de pactes, el candidat de Junts, Ramon Caballé, va insistir en presentar-se com “l’única opció de canvi” i va recalcar que, per Junts, “ha de governar la llista més votada”. En aquest últim aspecte, Caballé va assegurar que, després de les eleccions, Junts no liderarà “cap tripartit ni quatripartit a la contra de ningú”.
Sànchez va coincidir amb Caballé que la llista més votada és qui ha de manar: “En el cas que nosaltres no siguem la llista més votada, si cal ja veurem amb qui ens hem d’entendre. Però creiem que tenim el millor equip i l’experiència per liderar la ciutat”.
Al primer debat, Caballé va reconèixer que Ivan Sànchez havia estat un bon regidor de Patum i fins i tot va dir que estava disposat a fitxar-lo per al seu govern, si les urnes el feien alcalde. L’afirmació va portar cua, també en el debat de l’ACEB. El primer en treure-la va ser el mateix Sànchez, a l’hora de parlar del futur: “Veurem com està tot el dia 29. Després vindrà una Patum que ens ho tallarà una mica per un tema alegre. Ja que soc el regidor de Patum que tothom somia, ens enfocarem a La Patum i després veurem si la millor opció és governar sols o amb una coalició amb qui ens puguem entendre”.
Caballé i Sànchez van ser els primers a obrir el bloc de pactes, i això va fer que també fossin protagonistes d’intervencions d’altres candidats. Abel Garcia, del PSC, va qüestionar que Junts sigui veritablement la força del canvi: “Si l’alternativa fitxa els caps de llista de qui governa, ja es pot deixar veure cap on va el canvi”. Garcia també va deixar caure que el vot de l’antic espai de convergència pot dividir-se en dos i que el PSC és qui pot ser l’alternativa real.
Vinyes es va alinear amb el PSC a l’hora de mirar amb certa estupefacció les afirmacions de Junts i la CUP: “Mirant cap a aquest sector [on seien els candidats de Junts i la CUP] ja es pot començar a veure una mica d’intercanvi de cromos. I ens sembla que la gent ha d’escoltar molt bé el que s’està fent visible en els debats per no tornar ni a l’endeutament de Convergència ni al desgovern de la CUP”.
Per la seva banda, el soci de govern de la CUP aquests últims anys, ERC, va evitar flirtejar amb cap altre grup. De fet, al candidat Masanas se’l va veure molt més obert a pactes del que ho havia estat el seu predecessor, Ramon Camps, fa quatre anys. Camps va marcar una línia vermella amb els partits del 155; Masanas diu que el que ha de prevaldre són els programes, tot i que admet que “hi ha unes línies ideològiques i qüestions de clau nacional” que pesen.
Finalment, el candidat dels comuns, Francesc Ros, va reiterar que no pactarà govern ni amb Junts, ni amb Berga Grup Independent ni amb el PP, ja que als tres els considera partits de dretes: “Estan a les antípodes del que nosaltres volem per al govern de la ciutat”. Ros, això sí, va obrir la porta a aprovar-los coses puntuals, si convé, però sota cap concepte formar govern amb ells.