El debat comarcal consolida els blocs i evidencia que els independents tornaran a tenir la clau de govern

Junts i PSC s'alineen en la defensa de la feina de govern i xoquen amb la CUP i ERC, que també coincideixen en moltes crítiques.

Cinc representants de les forces amb opcions reals de formar part del proper Ple del Consell es van trobar dimecres a la seu de l’ACEB en un debat comarcal insòlit. El va organitzar la patronal d’empresaris i va servir per evidenciar que és més que complicat que els blocs polítics que actualment hi ha a la cambra comarcal canviïn aquest estiu, després d’eleccions. Això, i que les forces independents tornaran a tenir la clau de govern amb tota probabilitat.

Josep Lara, de Junts, i Ariadna Herrada, flamant fitxatge del PSC procedent del partit turquesa, van defensar a capa i espasa la feina de l’últim govern, mentre que Mireia Besora, d’ERC, i Sebastià Prat, de la CUP, van coincidir que cal donar un tomb al Consell perquè el liderin altres persones. L’expresident comarcal i alcalde de Gironella, David Font, hi va participar com a independent -en nom de Més x Gironella i de ningú més, perquè ha decidit optar pel seu compte, sense aliances, a cadires del Consell- i va optar per un discurs desmarcat de tothom: a estones, alineat amb Junts i PSC; i a estones, crític amb aspectes de l’últim govern.

La relació de l’empresariat amb el president comarcal, Josep Lara, durant aquest mandat ha estat una muntanya russa. Els empresaris han partit peres amb Lara en dues ocasions, desencantats amb el tarannà polític que trobaven al Consell, i el moderador del debat, Xavier Gual, no va tardar ni un quart d’hora a posar el tema sobre la taula. Lara va dir que en el seu moment s’havia sentit “atacat”, però va declinar fer declaracions públiques per no posar més llenya al foc. Més tard, la CUP va recriminar a Font que, com a assessor de l’ACEB, tenia responsabilitat en el fracàs de la col·laboració publicoprivada. I l’alcalde de Gironella va replicar que eren els cupaires qui en el seu moment havien arrufat el nas davant la situació que Font era assessor de l’ACEB i, a la vegada, alcalde.

No va ser l’única vegada que Prat i Font van xocar en arguments. L’alcalde d’Olvan no es va mossegar la llengua a l’hora de parlar de “fracàs” al referir-se a l’Agència de Desenvolupament. Va proposar integrar-la al Consell Comarcal o bé, directament, eliminar-la. Font va reconèixer a l’inici del debat que cal definir millor feines per evitar duplicitats, però va defensar més endavant que la fórmula -segons ell- ha de ser capgirant les coses des de dins, implicant-s’hi, i no destruint-les des de fora. Encara sobre l’Agència, Lara va defensar que li cal més pressupost i va suggerir que caldrà plantejar que els ajuntaments n’hi aportin.

ERC recrimina que els ajuts als pobles petits són insuficients

Un altre punt calent del debat va ser quan Mireia Besora, d’ERC, va verbalitzar que Gironella s’emporta una part important de les subvencions que gestiona el Consell Comarcal. Lara i Font ho van llegir com una acusació d’assignar els diners a dit i van sortir al pas. El president, amb l’assentiment reiterat d’Ariadna Herrada, va recordar a Besora que “tenia un projecte encallat a Capolat i l’hem ajudat a salvar la papereta”. Font va defensar que si rep subvencions és perquè té els projectes “a punt” i està amatent a totes les portes on pot picar.

La candidata republicana va replicar que no se l’havia entès i que el problema que ella hi veu és estructural i que “qui té més múscul tècnic és qui pot presentar aquests projectes”, al·legant que als pobles petits això és més complicat.

La revolució a mig fer del sistema de recollida de residus

Besora també va criticar que els pobles petits han esperat durant tot el mandat el desplegament del nou sistema d’illetes de residus. També va recriminar que el que ha sortit als plecs del concurs -que, per cert, Lara va confirmar que estava impugnat- “no és el que se’ns va dir als ajuntaments”. Lara va sortir al pas per insistir que s’havia parlat amb cada poble i que el que posava al contracte eren “uns mínims que més endavant s’hauran de negociar amb els nous ajuntaments”. El president també va justificar que, si s’havia endarrerit tot tant, és perquè molts municipis havien tardat molts mesos a fer la dispensa al Consell.

Des de la CUP, Sebastià Prat va afirmar que el seu programa comarcal -l’únic que s’ha publicat fins ara- pensa en estudiar la fórmula de gestió directa de la recollida de residus.

El govern de concentració fracassa en menys d’un minut

El moderador va plantejar als polítics si veien amb bons ulls fer un govern de concentració, és a dir, tots junts, sense oposició. Font, independent, van dir que, més que els partits, són importants les persones que acabin formant part del ple. Ariadna Herrada, del PSC, i Josep Lara, també van reaccionar en positiu.

Prat, de la CUP, va confirmar la línia vermella amb els partits del 155, fet que trenca amb qualsevol possibilitat de pacte amb el PSC, si bé no va fer mala cara quan es va posar sobre la taula la idea d’anar tots a la una. Malgrat tot, l’última a pronunciar-se, Mireia Besora, d’ERC, va insistir que “el Consell necessita un tomb”, deixant entreveure que entén que al nou govern comarcal no hi ha d’haver els partits que hi han estat històricament.

En el que van coincidir pràcticament tots els candidats és que cal dotar de més contingut i, sobretot, de poder de decisió, el Consell d’Alcaldes.

X