Així s’haurà d’arribar a peu i en cotxe a les Urgències de l’Hospital de Berga

Obres del nou servei d'Urgències de l'Hospital de Berga
Obres del nou servei d'Urgències de l'Hospital de Berga

Les obres de les noves Urgències de l’Hospital de Berga estan molt avançades, i es preveu que entrin en servei aquesta mateixa tardor. Ja no seran als baixos de l’edifici antic, sinó a la quarta planta de l’edifici nou, i això canviarà la manera d’accedir-hi tant en cotxe com a peu.

Accés a peu

Les persones que hi arribin a peu des de Berga hauran d’entrar per la porta del darrere de l’hospital i pujar (en ascensor o per les escales) fins a la planta d’Urgències. Els que hi vagin en cotxe, si troben lloc a l’esplanda que hi ha davant del nou edifici, podran fer el mateix recorregut des d’allà.

Accés en cotxe

Però, per als conductors, l’opció més fàcil serà deixar-lo al pàrquing de dalt, de tarifa blava reduïda, i pujar dos trams d’escales fins a l’entrada a les noves Urgències.

El primer tram d’escales ja existeix, i el segon, el construirà l’Ajuntament en el marc de les obres d’adequació del nou vial, que confia que començaran a l’octubre. Amb els graons nous, es completarà un recorregut a peu que durà des del pàrquing fins a l’accés principal a Urgències.

Accés a les noves d'Urgències de l'Hospital de Berga

Les obres tenen un pressupost de 223.739 euros, 74.000 més dels previstos, per a la qual cosa l’Ajuntament ha hagut de renunciar a la reforma de la plaça de les Cols.

El projecte ha hagut de fer front a dos reptes importants: estabilitzar el talús que separa el nou carrer del restaurant La Cabana i assegurar que les ambulàncies podran maniobrar bé i ràpid per dur els malalts fins a Urgències.

Proves de gir

Els enginyers han fet proves de gir i han arribat a la conclusió que, tal com està ara, el vial que es va construir el 2011 no serveix perquè és massa estret. Per això, caldrà treure la illeta de gespa que hi ha al davant de la porta i fer-hi una plataforma única, retallar una mica el talús a l’altura del revolt i reduir la vorera a l’entrada del vial des de la carretera de Ribes.

El regidor d’Urbanisme de Berga, Aleix Serra, ha afegit que a l’actual zona de la illeta de gespa no només hi accediran ambulàncies, sinó que també podran fer-ho cotxes particulars: “Bàsicament perquè és l’única zona d’accés a peu pla”. S’hi podrà arribar en cotxe, descarregar i, després, anar a aparcar més lluny.

Per avaluar l’estabilitat del talús, han fet proves geolòliques, que cerfitiquen que el mur es pot retallar, però recomanen “adoptar-hi algun tipus de mesura superficial”: hi col·locaran una malla metàl·lica.

És previst que les obres durin tres mesos. El regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, promet que estaran llestes quan obrin les noves Urgències o “poc després.

Es recuperarà el pàrquing de terra de la zona sud

El regidor Serra també ha explicat que l’Ajuntament treballa per poder reobrir el pàrquing de terra de la zona sud, a la vegada que finalitzin les obres. No s’hi pot aparcar des de l’abril del 2022, quan la propietat va decidir tancar-lo després de no arribar a cap acord amb l’Ajuntament per regularitzar-lo.

L’aparcament és al costat de la carretera de Ribes, a pocs metres de l’hospital. És un terraplè que havia funcionat com a aparcament gratuït per a les persones que anaven a l’hospital des del 2009. Això sí, mai ha deixat de ser de titularitat privada, malgrat que sempre ha estat d’ús públic.

Els propietaris van demanar formalitzar un lloguer que serviria per curar-se en salut i per evitar haver de carregar amb la responsabilitat civil en cas que hi hagi algun incident a l’espai. L’Ajuntament va dir en el seu moment que les negociacions havien fracassat “en part perquè les pretensions econòmiques són molt superiors a la valoració del terreny”.

Ara, però, l’administració ha de treure un concurs públic per regularitzar la situació. S’hi podran presentar els propietaris que tinguin terrenys a la zona que puguin servir d’aparcament. El cas és que no hi ha massa més opcions de sòl disponible i el més previsible és que els propietaris de l’antic aparcament guanyin el concurs, si s’hi presenten.

X