La directora de l’Exploratori, Dolors Grau, reconeguda pel Govern per la seva trajectòria com a docent

La Generalitat li concedeix una distinció Jaume Vicenç Vives i en destaca "una trajectòria docent excepcional i de compromís amb el territori amb l'aprofitament sostenible dels recursos de la natura com a fil conductor".

Maria Dolors Grau Vilalta, la directora de l’Exploratori de Recursos de la Natura -que cada any porta la Universitat Catalana d’Estiu a Berga-, ha estat reconeguda pel Govern de la Generalitat per la seva qualitat docent. El Govern li concedeix una distinció Jaume Vicens Vives, juntament amb cinc professors o projectes d’arreu del país.

De Vilalta, el Govern en destaca “la seva trajectòria docent excepcional i de compromís amb el territori amb l’aprofitament dels recursos de la natura com a fil conductor”. I és que Dolors Grau és una de les grans ànimes de l’Exploratori i de la Universitat Catalana d’Estiu a la Natura, que precisament aquest any ha celebrat el seu 30è aniversari.

Segona distinció Jaume Vicens Vives per a Grau

L’any 2010 Grau ja va rebre un dels distintius que ara torna a rebre. Aleshores el Govern li va concedir com a coordinadora del Grup de recerca per a la Didàctica de la Química de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). “Llavors era per un projecte col·lectiu”, matisa ella. Ara és un premi personal, a ella, per la seva trajectòria, i, en part, gràcies a la feina que ha fet les últimes dècades al Berguedà. El 2017 també va rebre el Premi Medi Ambient de la Generalitat, juntament amb Josep Font i Soldevila, l’altra gran ànima de l’Exploratori, que va morir l’estiu passat.

Josep Font i Dolors Grau, durant una edició de la UCEN, a Berga. EXPLORATORI

Ara Dolors Grau té 63 anys acabats de fer. I en fa 40 que és professora d’universitat. Per rebre aquesta distinció Jaume Vicens Vives, ha hagut de passar diverses fases. La més bàsica, a l’aula: té unes valoracions excel·lents per part dels estudiants, i això va fer que el seu centre -la UPC de Manresa- presentés el seu nom entre els millors docents de totes les UPC de Catalunya. A principis de juny, la UPC li va concedir el premi a la Qualitat en la Docència Universitària. Aleshores a Grau també se li va comunicar que estava nominada al Jaume Vicens Vives, i aquest mateix dimarts ha sabut que l’ha guanyat.

Quan l’Aquí Berguedà l’ha trucat, se n’acabava d’assabentar. “M’emociona molt. Era al carrer i he començat a rebre felicitacions. Entenc que és un premi per tota la tasca dels últims anys, tant a la universitat com a fora i, en especial, al Berguedà, i em fa molt feliç”, ha dit.

Sis distincions Jaume Vicens Vives i dues mencions M. Encarna Sanahuja Yll

El Govern ha concedit les distincions Jaume Vicens Vives d’enguany a tres professors, un grup d’innovació i dos projectes de diferents universitats catalanes, i dues mencions M. Encarna Sanahuja Yll, una a títol individual a una professora i una altra a títol col·lectiu a una assignatura universitària. Avui s’han anunciat els premiats, però el lliurament dels guardons serà divendres de la setmana vinent, dia 22 de setembre. Es farà en el marc de la inauguració oficial del curs acadèmic del sistema universitari català 2023-2024.

Les distincions Jaume Vicens Vives individuals han estat per a Dolors Grau, Eva Martín Fuentes i Josep Holgado Garcia. Els premis col·lectius han anat a parar al Grup d’Innovació Docent Anàlisi de Dades en Economia i Empresa (ANDES) del Departament d’Econometria, Estadística i Economia Aplicada de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona (UB), al projecte ‘Repte Experimenta a l’aula: Potenciant les habilitats suaus en un entorn STEAM’, de la Facultat de Química i de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i al projecte ‘Present@: la normalització del vídeo’, dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicacions de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Pel que fa a les mencions M. Encarna Sanahuja Yll, aquest cop han estat per a Nizaiá Cassián Yde, professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), i per a l’assignatura de Dones, treballs i societat, de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona (UB).

Què són els Jaume Vicens Vives?

Els premis Jaume Vicens Vives, creats el 1996, tenen com a objectiu reconèixer la qualitat docent universitària, i les mencions M. Encarna Sanahuja Yll, que és el cinquè any que s’atorguen, reconeixen l’excel·lència en la inclusió de la perspectiva de gènere en la pràctica docent universitària.

Els guardonats, que han estat seleccionats a partir de les propostes fetes pels consells socials de les universitats públiques o pels òrgans anàlegs de les universitats privades de Catalunya, reben un premi dotat amb 20.000 euros cadascun. Aquest import l’han de destinar a projectes d’innovació o de millora docent, en el cas de les distincions Jaume Vicens Vives, i a projectes d’innovació o de millora docent en la perspectiva de gènere, pel que fa a les mencions M. Encarna Sanahuja Yll.

X