La Volta a Catalunya 2024 tindrà una etapa amb inici a Berga i final al santuari de Queralt

"Serà una etapa decisiva", pronostica el director de la Volta, Rubén Peris, que també ha avançat que el recorregut serà per tota la comarca

Ramon Caballé, Rubén Peris i Ivan Sànchez han presentat l'etapa berguedana de la Volta 2024. MARC CANTURRI

La Volta a Catalunya torna a Berga. L’edició del 2024 de la prova ciclista tindrà una etapa amb inici a Berga -al passeig de la Indústria- un recorregut per tot el Berguedà i final en alt al santuari de Queralt. El director de la Volta, Rubén Peris, pronostica que”serà una etapa important, dura i decisiva pel resultat final de la Volta”. Ho ha dit aquest divendres al matí, en una roda de premsa al costat de l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, i el president del Consell Comarcal del Berguedà, Ramon Caballé.

El recorregut definitiu es farà públic a principis d’any. La Volta serà del 18 al 24 de març i, tot i que el dia del Berguedà encara no s’ha fet públic, el director de la cursa ha deixat entreveure que l’etapa berguedana serà cap al final de la prova per reforçar la idea que pugui ser una etapa decisiva.

Tornar a Berga, “un clam del món del ciclisme”

Peris ha assegurat que “tornar a Berga era un clam del món del ciclisme, molts aficionats ens ho demanaven”. De moment, només han anunciat l’inici i el final de l’etapa, però l’organització ja avança que “intentarem tocar el màxim de la comarca”. Tot plegat, en una prova que arriba a 190 països i que “per moments s’està retransmetent en directe als cinc continents”, ha dit Peris.

De fet, no només ho demaven els aficionats. També els ciclistes. Una de les principals veus de pressió en aquest aspecte era la del guanyador de La Vuelta aquest setembre, Sepp Kuss, un enamorat de la comarca i els seus ports. Peris ha reconegut que n’havia parlat amb Kuss i espera que “avui n’estigui molt content”, però ha dit que no era l’únic que s’havia interessat per la possibilitat: “El fet que ara hi hagi molts corredors que viuen a Andorra fa que coneguin molt la zona”.

Aprofitar la Volta com a aparador

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, confia que el dia de l’etapa berguedana “serà històric”. De fet, l’alcalde ha avançat que la idea és convertir tota la setmana en un programa d’activitats relacionades amb el ciclisme. Pel que fa al dia de l’etapa, Sànchez assegura que servirà com a “aparador”: “A través de la Volta hem de posicionar el Berguedà com una de les millors comarques del món per fer ciclisme”.

El repte -segons l’alcalde- és “traslladar l’ambient de la Portal Attack a la Volta”. I per fer-ho, tothom sumarà esforços: l’Ajuntament i el Consell s’hi implicaran d’igual manera, en una iniciativa que -segons l’alcalde i el president comarcal- “demostra que som capaços d’anar a la una”. Ramon Caballé ha reivindicat que l’etapa de La Volta “encaixa amb la feina feta en els darrers anys pel Consell, apostant pel ciclisme i el turisme de qualitat”.

Sis dècades sense la Volta a Berga

La Volta Ciclista a Catalunya no ha tingut cap final d’etapa a Berga des del 1959. Des d’aleshores, la prova ha passat una vegada per dins de la ciutat, el 1967, però només com a punt de pas en plena etapa. Això sí, el 2001 els aficionats berguedans van poder gaudir de ciclisme als carrers cèntrics, gràcies a la ja desapareguda Setmana Catalana de Ciclisme. Tot plegat, només dos anys més tard que la Vuelta a Espanya també resseguís alguns carrers de la capital, el 1999, en una etapa que va tenir final als Rasos de Peguera.