Sepp Kuss, l’enamorat del Berguedà que s’ha endut la Vuelta

El ciclista americà del Jumbo Visma es deixa veure sovint per la comarca, sigui entrenant o fent-hi vida normal tot i ser resident a Andorra

Sepp Kuss aixecant el trofeu de campió de la Vuelta (@JumboVismaRoad)

La Vuelta ja té guanyador. Sepp Kuss s’ha proclamat campió de la competició aquest cap de setmana en un final trepidant. Pedalant sempre amb un somriure, el de Durango, s’ha ficat a la butxaca la majoria dels seguidors de la Vuelta, que han anat creant un vincle d’afectivitat amb l’americà. Aquest lligam emocional amb Kuss, però, al Berguedà ja feia temps que estava establert i és que el ciclista del Jumbo Visma és conegut i estimat per tots els afeccionats berguedans del món del ciclisme.

Tot i ser resident d’Encamp, Sepp Kuss es deixa veure sovint pel Berguedà. El de Colorado coneix bé tots els ports de la comarca, ja que és habitual que hi faci moltes sessions d’entrenament, i quan s’ha creuat amb algun admirador, sempre ha tingut un moment per fer-s’hi una foto o parlar-hi una estona. Tot això ha provocat que diversos berguedans siguin incondicionals de Kuss i el segueixin de cos present a les competicions en que participa.

L’enganxada amb Aleix Espargaró

El punt àlgid de la seva bona relació amb els berguedans, però, va ser fa tres anys, quan el pilot de Moto GP Aleix Espargaró va incendiar Twitter dient que “comparar els ports d’Andorra amb els del Berguedà era com comparar l’equip de futbol del poble amb el Barça”.

Sepp Kuss va respondre a Espargaró argumentant que els ports del Berguedà no tenien res a envejar als d’Andorra i que “si la Volta Catalunya o la Vuelta creuessin Malanyeu, Coll de Pradell o Coll de Pal, se’n podria fer una etapa reina de la mort”.

Per si no fos prou, fa dos anys, quan l’americà estava disputant el Tour de França, va penjar una foto al seu compte d’Instagram on apareixien alguns seguidors animant-lo amb una bandera de Berga durant una etapa. Kuss va acompanyar el post amb un clar “Visca el Berguedà!”, cosa que va robar definitivament el cor de tots els afeccionats al ciclisme de la comarca.

Des d’aleshores, Kuss s’ha anat popularitzant al Berguedà i el seguiment constant que li han fet els integrants del pòdcast A Peu De Port l’ha posat en boca de tothom. De fet, a la Volta Catalunya d’enguany, Sepp Kuss va deixar-se fotografiar aguantant una bandera de Berga que li van entregar els membres del pòdcast, els quals s’havien mobilitzat fins a Olost per seguir l’etapa.

Sepp Kuss aguantant una bandera de Berga durant la Volta Catalunya

Vilada, la seva segona casa

De tot el Berguedà, però, on més arrelat està Sepp Kuss és a Vilada i és que part de la família de la seva parella hi viu i ell assisteix a compromisos familiars que s’hi celebren. No és estrany, doncs, veure al ciclista del Jumbo Visma entrenant a la zona, de tant en tant.

La seva presència al poble no ha passat desapercebuda i ahir, l’Ajuntament de Vilada va posar el Casal Pirinenc a disposició dels ciutadans que volguessin anar a veure-hi l’última etapa de la Vuelta i presenciar la victòria de Kuss.

Malgrat ser americà i viure a Andorra, ningú pot negar que Sepp Kuss té un vincle especial amb el Berguedà, i que fins i tot se l’estima. És per això que aquesta Vuelta ha estat especial, perquè el guanyador té accent berguedà i representa a tota una comarca que en celebra els triomfs com si fossin seus.