Miguel Arsénio i Marta Molist, just després de guanyar l'Ultra Pirineu 2023. GUILLEM BRUNET (UP) / SERGI COLOMÉ (UP)

El portuguès Miguel Arsénio i la vigatana Marta Molist guanyen la Salomon Ultra Pirineu 2023

Completen el podi de la prova reina Salomon Ultra Pirineu Mercedes Pila i Ragna Debats en categoria femenina, i Miguel Heras i Rodrigo Monasor en categoria masculina.

Una nova edició de la Salomon Ultra Pirineu ha convertit Bagà en el centre neuràlgic del trail running al llarg d’aquest cap de setmana. Els senders i cims del Parc Natural del Cadí Moixeró han estat un cop més l’escenari de diverses proves, entre elles, la cursa d’ultradistància per excel·lència Salomon Ultra Pirineu 100K® i la Salomon Marató Pirineu 42K®.  

La jornada del dissabte 30 de setembre començava poc abans de les 5:00h de la matinada, quan alguns corredors ja escalfaven prop de la línia de sortida per preparar-se pels 100 km i més de 6.600 m de desnivell que els esperaven. Acompanyats per l’himne de l’Ultra Pirineu, El Último Mohicano, els prop de 900 corredors creuaven l’arc de sortida de la Plaça Porxada de Bagà a les 5:30 h, il·luminats només per la llum dels seus frontals i amb una gran expectació que ha fet vibrar durant uns minuts el centre històric del municipi. Un any més, la sortida d’aquesta cursa s’ha convertit en un dels moments més intensos i emocionants del cap de setmana. 

L’edició d’enguany de la Salomon Ultra Pirineu 100K® no ha deixat indiferent a ningú en una jornada intensa i calorosa. A la categoria masculina, la primera part de la cursa ha estat protagonitzada pel vigent campió Miguel Ángel Heras, el francès Elie Besson-Pithon i el noruec Stian Angermund, que s’han anat rellevant el lideratge fins que els rols s’han intercanviat en l’última etapa. Stian Angermund s’ha retirat a Sant Jordi, mentre el portuguès Miguel Arsénio ha avançat posicions amb convenciment. 

Finalment, a les 16:07 h Arsénio ha arribat a la Plaça Catalunya en primera posició i s’ha proclamat vencedor de la categoria masculina d’aquesta Salomon Ultra Pirineu 100K® 2023. Entre aplaudiments, s’ha aturat el cronòmetre després de 10:37:50 h. Miguel Ángel Heras (10:53:24) i Rodrigo Monasor (10:59:07) han travessat la línia de meta en segona i tercera posició abans de les 17:00 h de la tarda. 

En la categoria femenina, amb una significativa diferència de 4 minuts respecte a les seves contrincants, la corredora Ragna Debats arribava al Niu de l’Àliga pocs minuts abans de les 8:00h del matí, després de la sortida de sol al primer avituallament de la cursa. A Serrat, Ragna continuava liderant la cursa amb una diferència de 4 minuts envers Marta Molist, en segona posició, i Núria Picas, que ha aconseguit escalar posicions fins a situar-se en tercera posició durant aquesta etapa. 

La resta de la competició ha estat molt disputada, fins que finalment ha estat Marta Molist qui s’ha coronat com la nova reina de la Salomon Ultra Pirineu®, amb un temps de 12:30:16 després de creuar l’arc d’arribada a les 18:00 h, amb la Plaça Catalunya de gom a gom. Han completat el podi femení María Mercedes Pila Viracocha (13:04:44) i Ragna Debats (13:12:20) que travessaven la línia de meta abans de les 19:00 h. Núria Picas, per la seva banda, ha fet vibrar la plaça amb la cançó de Rigoberta Bandini que s’ha convertit, des de l’any passat, en l’himne de la seva arribada, aquesta vegada ocupant la quarta posició. 

El kenià Robert Pkemboi i la catalana Júlia Font s’emporten la marató

El segon acte per excel·lència d’aquest dissabte ha estat la consolidada Salomon Marató Pirineu 42k®, la sisena prova dels Spartan Trail World Championships en distància Trail Run Championships. Els 42 km i 2.800 metres de desnivell de la prova han estat protagonitzats per un ritme elevat i imposat pels caps de cartell d’aquesta prova, el guanyador de la qual ja tenia noms i cognoms en menys de 3:30 h. 

Els dos corredors que han portat la batuta des de la sortida a les 9.00 h a la Plaça Porxada de Bagà han estat el kenià Robert Pkemboi, en la categoria masculina, i la catalana Júlia Font en la categoria femenina. L’exigent recorregut de la Marató Pirineu 42K® ha conduït als corredors pels racons més icònics del Cadí-Moixeró, compartint espai amb el recorregut de l’Ultra en punts com el Niu de l’Àliga, sent aquesta una de les pujades més dures de la jornada. 

Així, el podi masculí de la Marató Pirineu 42K® ha estat encapçalat per Robert Pkemboi, que amb un temps de 03:28:07, ha aconseguit atravessar l’arc de la Plaça Catalunya a les 12:28 h. Han completat el podi Roberto Delorenzi (03:32:01) i Víctor del Águila (03:42:18).

En la categoria femenina, Júlia Font encapçala el podi després de travessar la línia de meta a les 13:17 h i aconseguir una marca de 04:17:41. L’han seguit Inés Astran Moreno (04:24:41) i Ruth Croft (04:26:42) amb pocs minuts de diferència. 
Per posar punt final a un intens, calorós i emocionant cap de setmana a Bagà, la Mitja Pirineu 21K® donarà el tret de sortida demà, 1 d’octubre de 2023 a les 09:30 h, també sota l’arc de la Plaça Porxada, al centre històric de la vila.

X