Alumnes de l’institut Guillem de Berguedà i usuaris de La Llar faran castells de la mà dels Castellers de Berga

La colla castellera impulsa el projecte 'Castells amb tothom', que consistirà en una sèrie de tallers teòrics i pràctics sobre el món casteller i amb una demostració final, a la plaça de Sant Pere, a la Diada Xavi Batriu de l'11 de novembre.


Els castells arriben a l’institut i a La Llar. Els Castellers de Berga han posat en marxa el projecte Castells amb tothom, una idea que van intentar impulsar l’any 2020, just abans de la pandèmia, però que havia quedat aparcada en un calaix per culpa del virus. Es tracta d’organitzar una sèrie de tallers teòrics i pràctics sobre el món casteller tant a l’institut Guillem de Berguedà com a la Fundació La Llar.

Aquestes sessions serviran per transmetre aspectes bàsics castellers a adolescents i persones amb diversitat funcional amb la idea que d’aquí a unes setmanes tots dos col·lectius comparteixin plaça i alcin el seu primer castell. Serà en el marc de la III Diada Xavi Batriu, que se celebrarà l’11 de novembre a la tarda, a la plaça de Sant Pere de Berga.

Inicialment, els castellers tenien la intenció d’impulsar els dos projectes per separat. Però ara han vist l’oportunitat d’encabir-los en un mateix paraigües. Segons han explicat en roda de premsa, la idea és començar treballant en grups reduïts i, progressivament, anar-los ampliant per acabar fent una construcció castellera conjunta.

A l’institut, les sessions castelleres les faran els alumnes de 4t d’ESO en el marc de les hores d’Educació Física. A La Llar, la iniciativa serà per al Servei d’Acompanyament a la Vida Independent. En total, la colla calcula que hi participaran un centenar de persones.

Una iniciativa transversal

Des de l’institut, la Sílvia, la professora d’Educació Física, explica que, tot i que les sessions es concentraran en l’hora de la seva matèria, la idea és que es pugui anar incorporant en altres espais: “Més enllà de l’exercici físic, és un treball de valors que els castells aporten com a tal. El valor ve dins de l’entitat, l’energia que s’aconsegueix i l’ambient de pertinença en un grup on tothom és important”.

De fet, a les classes de Plàstica està previst que els alumnes dissenyin un escut de colla que, per la Diada Xavi Batriu, lluiran a la plaça de Sant Pere.