Neix a la comarca l’associació “Africatalans – Diàspora Africana al Berguedà”

L'associació engloba a persones d'una desena de nacionalitats diferents procedents del continent africà amb l'objectiu de promoure l'intercanvi cultural amb la societat d'acollida, i de treballar per tal d'augmentar el seu grau de participació en la societat de forma igualitària.

El passat 19 d’octubre de 2023 l’Associació Africatalans – Diàspora Africana al Berguedà va entrar al Registre d’associacions de la Generalitat de Catalunya .

L’agrupació està formada d’una vintena de persones procedents del continent africà que viuen en diferents pobles de la comarca del Berguedà com Berga, Puig-reig, Avià o La Nou. Entre les nacionalitats dels membres hi trobem el Marroc, Mali, Senegal, Gàmbia, Togo, Benin, Costa d’Ivori, Guinea, Guinea-Bissau, Catalunya i Burkina Faso.

Un grup de cohesió i suport mutu

L’associació neix amb l’objectiu de crear cohesió i una xarxa de suport mutu entre els membres, treballant per donar suport i orientar a les persones de la diàspora africana del Berguedà en matèria de drets bàsics i en tràmits d’estrangeria, i compartint internament informació respecte a activitats socials, culturals i esportives que
tinguin lloc a la comarca, amb l’objectiu que els membres de l’associació puguin ser-ne
coneixedors i partícips.

D’altra banda, l’associació pretén trencar barreres amb els veïns i veïnes de la comarca creant activitats i iniciatives que combatin el racisme i tota mena de discriminacions possibles en la societat d’acollida, així com promoure activitats conjuntes de coneixença amb els veïns i veïnes dels diferents pobles de la comarca en l’àmbit cultural, lingüístic i religiós.

L’entitat està composta per la figura d’un president, Nadjimu Ilukpedju i una vicepresidenta, Mariama Manneh. El grup està obert a totes aquelles persones catalanes, afrocatalanes o de la diàspora que vulguin participar-hi i en els dies entrants l’associació es farà present a les xarxes socials per a poder compartir informació sobre les trobades o activitats.