El gerent de Monserveis, condemnat a un any i mig pel cas de les 52 treballadores no donades d’alta

L'empresari evita la presó perquè la pena és inferior a dos anys. Això sí, queda inhabilitat mentre duri la condemna i ha de pagar 1.800 euros de multa.

L’Audiència provincial de Barcelona ha condemnat Xavier Pubill i Cunill, gerent de l’empresa Monserveis, a un any i sis mesos de presó, 1.800 euros de multa i la inhabilitació com a empresari mentre duri la pena (1 any i mig). Com que no té antecedents, Pubill no haurà d’entrar a la presó perquè la condemna és inferior a dos anys. Se l’ha condemnat com a responsable de d’un delicte contra els drets de les treballadores per haver fet treballar al Berguedà 52 persones que no estaven donades d’alta a la Seguretat Social.

D’aquestes 52 treballadores, 30 ni tan sols tenien permís de residència. I no pas perquè no volguessin. El sindicat CGT va explicar en el seu moment que l’empresa tenia les treballadores atemorides. “Les amenaçaven amb fer-les fora del país si destapaven la seva situació irregular. I els funcionava: a la majoria els va costar mesos denunciar la situació per por a perdre la feina i haver de marxar del país”.

“Ratllaven l’esclavisme”

La CGT denuncia en un comunicat que “les condicions d’explotació a les quals sotmetia les seves treballadores, majoritàriament dones, ratllaven l’esclavisme”. Segons explica el sindicat, l’empresa s’aprofitava de la llei d’estrangeria per contractar dones sense permís de residència i les feia treballar “sis dies a la setmana per uns salaris irrisoris”. Va ser gràcies a la mobilització de les treballadores que van poder obtenir els papers i van cobrar les indemnitzacions.

“No podem dir que estiguem contents”

La CGT, però, assegura que “mantenir en situació d’explotació a desenes de persones durant anys surt realment molt barat“, veient la sentència de l’Audiència. “No podem dir que estiguem contents amb el resultat del judici”, expliquen des del sindicat. I assenyalen que “difícilment podem trobar justícia als tribunals burgesos” per culpa del “biaix de classe” que veuen en la tipificació de delictes.

Això sí, la CGT ha demanat que s’executi el cobrament dels 750.000 euros de multa que es van posar a Monserveis i que s’investigui també el tancament de Solubages, que penja del mateix paraigües que Monserveis, i també de Cuidomus, l’empresa que absorbia l’activitat de Solubages després del tancament. Tanmateix, des de la CGT recalquen que els empresaris segueixen operant encara sota la marca Unicuida i reclamen que se’ls investigui.

X