44 delictes amb arma blanca al Berguedà en deu anys: així han anat poble a poble

El Berguedà té una ràtio de 109 delictes amb arma blanca per cada 100.000 habitants, l'última dècada, molt per sota de la mitjana catalana, que és de 136

Cantonada del carrer Lluís Millet amb la Gran Vida de Berga, on hi va haver un apunyalament, l'agost passat.
Cantonada del carrer Lluís Millet amb la Gran Vida de Berga, on hi va haver un apunyalament, l'agost passat.

El 29 d’agost, un home de 41 anys va ser apunyalat sense motiu aparent a la cruïlla de la Gran Via de Berga amb el carrer Lluís Millet. L’autor dels fets va ser detingut al cap de poca estona.
És l’únic delicte amb arma blanca en què han intervingut els Mossos d’Esquadra al Berguedà en els nou primers mesos de l’any, segons dades d’Interior, que ha recollit l’ACN.

Les estadístiques policials presenten el 2023 com un dels anys més tranquils de l’última dècada, i demostren que la criminalitat s’ha contingut al Berguedà, fins al punt de ser una de les comarques catalanes amb menys delictes registrats amb arma blanca.

El 2022, la policia va fer 7 actuacions (2 a Berga, 2 a Gironella, i 1 a Avià, a Olvan i a Sant Julià de Cerdanyola). I, aquest 2023, no n’hi ha hagut cap altra que la de la Gran Via de Berga del mes d’agost.

La policia ha recopilat tots els casos dels últims deu anys, i en total són 44 al Berguedà. La majoria són, lògicament, als municipis més poblats: Berga (25) i Gironella (10), però també hi ha hagut actuacions a Cercs i a Guardiola, entre altres municipis.

El Berguedà, per sota de la mitjana

A Catalunya, en l'última dècada, hi ha hagut 136 casos per cada 100.000 habitants, i al Berguedà la ràtio és bastant inferior: 109 casos.

Al conjunt del país, s'han triplicat en deu anys les actuacions policials relacionades amb delictes on s’intervenen armes blanques.

Els Mossos d'Esquadra ho atribueixen en els últims anys sobretot a la conflictivitat veïnal post-pandèmia i a l'increment del tràfic de drogues, sobretot de marihuana.