El Bibliobús Pedraforca es renova després de 30 anys: ara incorpora escala exterior i pantalla amb les novetats

Dona servei a 12 municipis del Berguedà: Avià, Bagà, Borredà, Cercs, Guardiola, Montmajor, Olvan, La Pobla de Lillet, Saldes, Sant Julià de Cerdanyola, Vallcebre i Vilada

L'escala exterior és una de les grans novetats del nou bibliobús. DIBA

Estrenat el nou Bibliobús Pedraforca, que substitueix el vehicle que hi havia fins ara, del 1994. La presentació es va fer a Guardiola de Berguedà, dissabte, però el vehicle donarà servei a 12 municipis del Berguedà: Avià, Bagà, Borredà, Cercs, Guardiola, Montmajor, Olvan, La Pobla de Lillet, Saldes, Sant Julià de Cerdanyola, Vallcebre i Vilada.

El nou bibliobús fa més d’11 metres de llarg i més de 2,5 d’ample. Té capacitat per a uns 1.100 documents en format paper (llibres/revistes) i més de 700 en format digital (CD/DVD). Però la principal novetat respecte a l’anterior vehicle és que el nou bibliobús incorpora una escala exterior que queda amagada a la bodega del vehicle.

El bibliobús, a més, està equipat amb una pantalla informativa de 43″ i 3 pantalles de 24″ per a la consulta dels serveis de Novetats i+, Catàleg i Autopréstec. És el primer bibliobús que incorpora el servei de Novetats i +, que permet conèixer quins són els darrers títols introduïts a la col·lecció.

El Pedraforca és també Punt d’Informació Turística del Berguedà (PIT) i ofereix assessorament i informació de l’oferta turística del seu entorn. El cost total del Bibliobús ha estat de 441.571 euros, finançats íntegrament per la Diputació de Barcelona.

El nou bibliobús, a Guardiola. DIBA

Mig segle d’història

Els bibliobusos són un servei de la Diputació de Barcelona en conveni amb els ajuntaments dels municipis on tenen parada i que donen servei als municipis que no disposen de biblioteca. El Pedraforca va entrar en funcionament el 1973 com a primer bibliobús rural de la xarxa i el 1994 es va substituir el vehicle per un de nou. Rep el suport de la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga i forma part de la Xarxa de Biblioteques Municipals.

La Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona està integrada per 233 biblioteques, 12 bibliobusos, un fons de més de 10 milions de documents i 2,1 milions d’usuaris amb carnet. La XBM treballa de forma coordinada i amb uns mateixos estàndards de qualitat per tal de facilitar l’accés a la cultura, el lleure i la informació a la ciutadania de la província de Barcelona.

L’antic bibliobús. DIBA