Els comuns defensen que la Residència Sant Bernabé de Berga sigui gestionada per l’Ajuntament o bé per un consorci públic

La candidatura Comuns Sumar, que es presenta a les eleccions al Parlament, s'avança a la campanya i compareix a Berga per prometre que, si arriben al govern, donaran "el suport necessari" perquè la residència es pugui gestionar de forma directa des del sector públic.

Els comuns insisteixen que la Residència Sant Bernabé de Berga sigui gestionada des de l’Ajuntament. És el model que més els convenç i apunten que “és possible”, però que cal que el govern de la Generalitat s’hi impliqui més. Representants de la candidatura Comuns Sumar, que es presenta a les eleccions al Parlament del pròxim 12 de maig, ho han explicat des de Berga aquesta setmana i han apuntat que cal un canvi de color al govern català per fer-ho possible.

El bagenc Albert Marañón, número 13 de la candidatura per Barcelona i representant de les comarques centrals, ha defensat des de Berga que “la diagnosi d’envelliment que el Consell Comarcal del Berguedà va aprovar el 2023 ja diu que el Berguedà és una de les comarques més envellides de Catalunya i que la proporció anirà a més”. I això —diu— “ens obliga a prendre mesures concretes”.

En aquest sentit, entenen que calen “serveis públics de proximitat a tot el territori” i “equitat i equilibri territorial perquè comarques com el Berguedà tinguin serveis adaptats i que siguin gestionats des del sector públic”. En el cas de les residències, defensen “un model centrat en la persona” i “amb petites unitats de convivència i serveis compartits, que facilitin el màxim de seguiment”. I finalment, “que des de la Generalitat es faciliti que aquestes residències puguin ser gestionades de forma pública directament”.

Presenten El Prat com un lloc on emmirallar-se

En la compareixença, Marañón ha sortit acompanyat de Lluís Mijoler, l’alcalde d’El Prat del Llobregat i número 2 de la candidatura dels comuns per Barcelona. Mijoler ha posat el seu ajuntament com a exemple del model que, prèviament, ha defensat el seu company de llista. A El Prat, l’Ajuntament ha aprofitat els fons Next Generation per finançar la construcció d’una nova residència municipal, molt més gran que l’actual, amb 9 unitats de convivència per a 15 persones i amb més del 85% d’habitacions individuals.

La residència d’El Prat tot just s’està construint, però el govern té la determinació de gestionar-la directament des de l’Ajuntament o bé a través d’un consorci públic on hi hagi l’Ajuntament. “Mai a través d’una empresa privada”, defensa l’alcalde, que matisa que “el model concret dependrà del moment” però que entén que a Berga també s’hauria de replicar.

Mijoler, a més, ha apuntat que des del seu ajuntament fa temps que també intenten millorar les condicions del Servei d’Atenció Domiciliària i que han aconseguit que sigui gestionat des d’un consorci públic per “desmercantilitzar-lo”. Per a Albert Marañón, l’exemple del Prat demostra que “es pot fer” i recrimina que, a Berga, “un govern de la CUP que presumia de tenir l’única regidoria de Municipalitzacions, ara estigui prioritzant la gestió indirecta en lloc de plantejar-se com reivindica l’acompanyament que necessita de la Generalitat per fer-ho directament”.

Van presentar una moció al Parlament que va fracassar

Els comuns també han recordat que el desembre passat ja van portar una moció que parlava de la gestió de la Residència Sant Bernabé al ple del Parlament. Va ser rebutjada perquè només hi van votar a favor ells i la CUP. El PSC i Junts van votar-hi en contra perquè el redactat encaminava la residència a una gestió municipal que no veuen gens clara, i ERC es va abstenir. Els vots de la resta de partits de la cambra —tots, sense representació a Berga— també van ser contraris.