Berga i la UPC acorden estrènyer relacions, tot i que el rector descarta, de moment, portar-hi algun grau

Daniel Crespo diu, des de Berga, que "seria ideal que l'Ajuntament veiés la universitat com el seu departament de Recerca i Desenvolupament" i aclareix que ara mateix portar un grau de la UPC a la ciutat "no és sobre la taula".

Signat un conveni marc de col·laboració entre l’Ajuntament de Berga i la Universitat Politècnica de Catalunya que consolida totes les accions en què ja cooperen totes dues institucions (Fira del Coneixement, Universitat Catalana d’Estiu a la Natura, Fòrum de Joves Talents…), però també obre finestres per ampliar aliances de cara al futur. Sobre això últim, el rector de la UPC, Daniel Crespo, ha descartat l’arribada d’un grau universitari a curt termini, però sí que ha plantejat la possibilitat de col·laborar amb l’Ajuntament a través de projectes acadèmic: “Seria ideal que l’Ajuntament ens acabés veient com el seu departament de Recerca i Desenvolupament”.

L’arribada d’un grau, però, no serà imminent i, de fet, el mateix rector ha assegurat que ara mateix ni tan sols és sobre la taula. “No vull generar expectatives que després no es compliran”. La col·laboració de la UPC amb Berga passa, ara mateix, per altres vies que acostin els universitaris a la ciutat, però sense portar-hi un grau com a tal. “Per exemple, una idea que hem aplicat en altres llocs té a veure amb urbanisme: un ajuntament té una zona concreta per urbanitzar i nosaltres incorporem un concurs d’idees com un treball acadèmic per una classe d’estudiants d’arquitectura que estan a punt de convertir-se en arquitectes. N’acaben sortint 50 idees i, potser, alguna acaba convencent l’Ajuntament. Després la feina segurament no la farem nosaltres, però per generar idees segurament probablement la universitat és qui més eines té”.

Pel que fa a un futur grau al Berguedà, Crespo ha admès que ara mateix el projecte més ambiciós a curt-mitjà termini és la transformació de la Fàbrica Nova de Manresa en un nou campus universitari que faci de residència per a estudiants de les comarques centrals. “Ens agradaria molt estar molt més presents a tot arreu, però ara mateix no està sobre la taula”, ha deixat clar.

Per la seva banda, l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha assegurat que “el que tenim fins ara s’ha de mantenir perquè és un exemple d’èxit, any rere any”, però ha afegit que “s’obren noves finestres per a col·laboracions del futur que confiem poder anunciar aviat i que han d’anar un pas més enllà”.

Un acord plenari unànime per treballar per aconseguir-ho

El desembre del 2021 l’Ajuntament de Berga va aprovar per unanimitat una moció plantejada pel PSC on l’ens es comprometia a fer propostes a les universitats de Catalunya perquè es facin estudis postuniversitaris a la ciutat.

En aquell ple, l’aleshores regidor d’Educació, Eloi Escútia, va explicar que s’estava treballant precisament amb l’Exploratori de Recursos de la Natura per aconseguir que hi hagi estudis postobligatoris, com ara cicles superiors, màsters o postgraus. I en aquesta línia, va afegir que s’estava estudiant rehabilitar l’antic edifici dels jutjats o algun espai de Queralt per portar-hi aquests estudis.

Al cap d’uns mesos, al Consell Comarcal, també es va aprovar per unanimitat una moció que es comprometia a consensuar amb agents, polítics, educatius i empresarials una proposta per crear estudis universitaris a la comarca, d’acord amb les línies de desenvolupament estratègic de la zona. I exemplificava que un d’aquests àmbits podria ser l’esportiu, ja que l’oferta universitària permetria complementar el grau superior d’Ensenyament i Animació Socioesportiva que ja es fa a Bagà.

Arrenca la 14a Fira del Coneixement

La signatura del nou conveni marc, que és per als pròxims quatre anys, s’ha produït en el marc de l’arrencada de la 14a Fira del Coneixement, organitzada per la UPC a través de l’Exploratori de Recursos de la Natura i amb la implicació de l’Ajuntament de Berga.

Dolors Grau, la directora de l’Exploratori, ha explicat que enguany a la Fira hi ha 8 grups d’investigació diferents i que, un cop més, l’esdeveniment compleix amb el seu principal objectiu: “treure la universitat fora de les aules”. Aquest any a la fira hi ha investigadors que treballen amb drons, ciències mèdiques i fotòniques i, fins i tot, amb llamps. I tot plegat es complementa amb una exposició sobre l’aigua i l’energia i una conferència que parla dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Els drons, protagonistes de la Fira del Coneixement 2024. MARC CANTURRI

En total, està previst que entre aquest dimecres i demà, dijous, passin pel Pavelló de Suècia de Berga uns 850 estudiants vinguts d’arreu del país. “Es fa molta promoció de graus i màsters, però ens costa transmetre la feina que es fa amb investigació, i amb la Fira del Coneixement ho resolem”, ha conclòs Dolors Grau.

Acte inaugural de la Fira del Coneixement 2024. MARC CANTURRI