Maria Felius Giné, de l’institut de Gironella, guanya el Premi Protagonistes del Demà del Rotary Club del Berguedà

Ha centrat el seu treball de recerca en el dolor menstrual i l'endometriosi. El jurat també ha donat una menció especial a Mariam Aoubba Siri, de l'Escola Xarxa-FEDAC, pel seu treball sobre les malalties mitocondrials.

Maria Felius Giné, de l'IES Pere Fontdevila, rebent el Premi Protagonistes del Demà 2024. M ÀNGELS TORRES

Entregat el Premi Protagonistes del Demà d’aquest 2024. El certamen, convocat pel Rotary Club del Berguedà, ha distingit el treball de recerca de Maria Felius Giné, de l’IES Pere Fontdevila de Gironella, com el millor de l’edició. Felius va centrar-se en el dolor menstrual i l’endometriosi, una malaltia crònica que afecta l’endometri —el teixit que recobreix l’interior de l’úter d’una dona—, creix i s’implanta fora de la cavitat original.

En l’acte de lliurament del premi —que sempre es fa a l’institut del guanyador o guanyadora i, per tant, aquest cop s’ha fet a Gironella—, Maria Felius s’ha mostrat “orgullosa i contenta” pel reconeixement, i ha destacat que “fer un treball de recerca és un repte molt gran”, però ha afegit que “si el fas d’un tema que t’agrada i et toca personalment com és el cas, acaba sent un procés de creixement personal“. També han estat presents a l’entrega la directora de l’institut, Rosalia Muñoz, i l’alcalde de la vila, David Font.

El jurat —format per Pere Mir, Jordi Puntas, Josep Freixa, Anna Emília Puig i Laura Corominas— ha acordat concedir el premi a Felius de forma unànime. També s’ha acordat una menció especial a Mariam Aoubba Siri, de l’Escola Xarxa-FEDAC, amb el treball Malalties mitocondrials. El jurat també ha agraït la participació dels altres finalistes: Marc Sociats Noguera, de l’institut Alt Berguedà, amb la proposta de reforma d’un pis de Terradellas; Mariona Rosas, de l’IES Guillem de Berguedà de Berga, amb un treball sobre el camp de concentració de Sachenhausen; i Carme Vilardell, de l’Institut de Puig-reig, que ha centrat la seva proposta en la ratafia. El primer premi ha rebut 1.000 euros i la menció especial, 300.

En el seu parlament, Josep Roca, el president del Rotary Club del Berguedà, ha destacat “l’excel·lència dels joves de la comarca i també dels professionals del món educatiu”, i el seu paper fonamental per preparar la societat del futur.

Mariam Aoubba Siri, de l’Escola Xarxa-FEDAC, la menció especial de l’edició. M. ÀNGELS TORRES