General

La Patum arrenca amb calor i expectació pels vestits nous dels gegants

Berguedans, ja la tenim aquí! Ja ha començat la Patum 2009. Aquest migdia, s’ha fet la Passada. Hi havia molta expectació per veure els vestits nous dels gegants. Uns vestits amb un aire “retro”, ja que s’ha recuperat el disseny dels vestits dels anys 50. Els canvis són petits, però ja han generat opinions de tota mena. La majoria celebren que ara els gegants llueixen més i que necessitaven una renovació del vestuari. El dissenyador berguedà Jordi Rafart ha puntuat els vestits nous amb un 8. Considera que els canvis “estan bé”, però pensa que són “massa continuistes”. El dissenyador lamenta també que la geganta vella perdi la combinació vermell-fucsia i considera molt encertat el nou disseny del gegant vell. Els berguedans es fixen en tots els detalls, com una senyora que als micròfons de Ràdio Berga ha fet notar que els nous vestits fan arrugues als pits de les gegantes. Això és degut a que “no omplen els vestits”, per tant caldrà ajustar les costures i “posar-los-hi més pits”.
La Patum arrenca avui i es preveu multitudinària. El fet que la festa sigui Patrimoni de la Humanitat des del 2005 i que a més aquest any hagi tingut més presència mediàtica per les mobilitzacions contra la directiva europea sobre l’ús de material pirotècnic, fan preveure una Patum amb una assistència massiva. A més, aquest cap de setmana només hi haurà el GP de motociclisme de Montmeló com a esdeveniment multitudinari a Catalunya. El bon temps que anuncien les previsions del temps, també afavoriran la participació de berguedans i forans a la Patum.
Aquest vespre primer acte multitudinari, el Passacarrers. A les 8 del vespre, Tabal, maces, guites i gegants vells, acompanyats de la Cobla Pirineu, sortiran de la plaça de Sant Pere i faran els salts corresponents davant dels domicilis dels regidors de l’Ajuntament i les autoritats locals. Acabaran, al cap d’unes hores, amb Tirabols a la plaça de Sant Joan i de Sant Pere.
Demà, Dijous de Corpus, serà el primer dia fort de Patum, amb salts de plens a la nit, que ompliran de foc i de gent la plaça de Sant Pere
Tota la Patum es podrà seguir a través de Ràdio Berga, al 107.6 de la FM, i a Internet, al web dbergueda.cat. Tota la Patum també estarà al Facebook i el Twiter de Ràdio Berga.

Estic amb tu

Comentaris